Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Училищните директори питат министри какво да правят с останалите тестове за COVID-19

20 февруари 2023, 18:25 часа • 4644 прочитания

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) отправя питане до служебните министри на образованието и науката и на здравеопазването - проф. Сашо Пенов и д-р Асен Меджидиев, какво да правят почти всички училища в страната с останалите неизползвани тестове за коронавирус, "които са в огромни количества". Това съобщава председателят на СРСНПБ Диян Стаматов, който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София. 

Каква е процедурата при наличие на тестове за COVID-19 с изтекъл срок на годност? Как се бракуват и унищожават? Необходима ли е специална фирма или ред за унищожаване на тестовете, питат от СРСНПБ. И поставят още въпроси: Как се процедира с тестовете, които все още са в срок на годност? Има ли възможност да бъдат предоставени на други институции, които биха имали практична полза от тях? Още: От 29 март онлайн обучение в училищата само в крайни случаи

"Според нас наличните и неизползвани тестове за вируса трябва да бъдат преместени на други места, различни от образователните институции. Разчитаме на професионалното Ви положително отношение и експертна позиция, за доброто на образователната система", заявяват от СРСНПБ. В организацията членуват директори на училища от София и страната, а неин председател е Диян Стаматов.

Тестването на учениците и учителите за COVID-19 в училищата в страната започна през есента на 2021 г.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес