Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Училищата сами да си решат": Министърът на образованието намекна, че не подкрепя забраната за използване на телефони в час

10 септември 2024, 08:33 часа • 14938 прочитания

Голям процент от учениците – над 50% са разсеяни и не внимават в час по математика и природните науки заради мобилните телефони. Само забраната на мобилните телефони в училище няма да постигне желания от Министерство на образованието и науката резултат. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков пред bTV. 

Още: СЗО: Използването на мобилни телефони не причинява рак на мозъка

Проф. Цоков добави, че всяко едно училище трябва да реши само относно използване на телефоните, но когато правителството е служебно не може да вземе кардинално решение за забраната на мобилните телефони в училище.

Ремонтите на училищата преди 15 септември

Той обясни, че учебната година ще бъде открита на 16 септември и малко над 700 000 ще са учениците. Малко над 50 000 ще са първокласниците. През настоящата година има много сериозни ремонти по отношение на десетки и стотици училища – на около 1100 училища в цялата страна, посочи проф. Цоков. В малко над 100 училища ще продължат ремонтите и след 16 септември. Ремонтите се очаква да приключат до началото на месец ноември.

Електронните дневници

Електронните дневници ще бъдат същите като миналата година, като ще бъдат доразвити, за да могат да бъдат модерни и интерактивни. Ръководството на МОН и социалните партньори, с които са дискутирали проблемите са затова училищата да имат правото на избор към кой електронен дневник да се включат, поясни проф. Галин Цоков. Предвижда се в държавната система за електронния дневник да има и кол център.

Още: МОН спря спорна наредба за електронните дневници

Проф. Цоков уточни, че в населените места, където е имало пожари през лятото, е нямало пострадали сгради. Само едно е изгоряло училище в Старозагорско. „Училищата са като птицата Феникс, защото дори и да изгорят, отново се създават“, изтъкна просветният министър.

За забраната на ЛГБТ пропагандата у нас и в училище, проф. Цоков обясни, че досега не е имало ЛГБТ пропаганда в училищата. Най-добрият щит срещу всякаква пропаганда е образованието, добави още той.

Още: Искат вето срещу промените за нетрадиционна сексуална ориентация

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес