Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Институтът INSAIT дава 250 000 лв. за стипендии на студенти от Софийския университет

13 май 2024, 11:48 часа

Институтът INSAIT отпуска 250 000 лв. за стипендии на изявени студенти от магистърската програма "Логика и алгоритми" във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тази сума е осигурена от дарения и включва 5 стипендии на стойност 50 000 лв. всяка за период 18 месеца, съобщиха от пресцентърът на Министерството на образованието.

Реклама

Нова инициатива

Стипендиите насърчават изявени младежи, които да останат и намерят развитие в България в областта на информационните технологии и изкуствения интелект.

ОЩЕ: За първи път в България: Стипендии от 72 000 лева за бъдещите студенти на INSAIT (СНИМКИ и ВИДЕО)

Основната мисия на INSAIT е да позиционира България като водеща технологична дестинация в световен мащаб, място, където се извършват изследвания на най-високо ниво и където се създават високотехнологични компании на базата на тези изследвания. За постигането на тази мисия е ключово изграждането на специалисти със силно университетско образование във фундаментални дисциплини като математика и информатика на ниво бакалавър и магистър.

Програмата "Логика и алгоритми" предоставя фундаментални знания в сферата на формалната логика, които са основополагащи за по-нататъшно развитие в редица изследователски направления. Пример за едно от тях е сферата на математически методи за проверка на изправност и сигурност на компютърни програми и изкуствен интелект, сфера с капиталов дял от стотици милиарди и в която INSAIT работи.

ОЩЕ: МОН отпусна стипендии на млади учени от България и от българската диаспора

Министерството припомня, че институтът вече подкрепи двама студенти в програмата "Логика и алгоритми", като първият от тях е Траян Господинов. Той продължи научната си кариера в INSAIT като докторант. Вторият стипендиант, Люба Конова, също се развива в програмата. Тя е и един треньорите на дамския национален отбор по математика.

Новата инициатива на INSAIT е само част от общите дейности между института и Факултета по математика и информатика. Преди 3 месеца INSAIT обяви стипендиантската програма Explorer с бюджет над 1 млн. лв. Програмата има за цел да задържи талантливите студенти в България, като предоставя стипендии от 2 000 лв. на месец за целия период на бакалавърското им обучение във ФМИ, специалност "Информатика", подчертава ведомството. Тази програма, както и магистърските стипендии са осигурени от частни дарения, предимно от технологичния сектор.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес