Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българските ученици са на първо място по пиене на бира - сочи международно изследване

01 февруари 2017, 17:15 часа
Реклама

България попада в едно от челните места по показателя "училищен тормоз". Това показва международното изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст- 2013/2014 г.", обяви пред журналисти доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Реклама

Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и такива в САЩ и Канада. България се нарежда сред първите 10 в негативната класация, като изследването обхваща близо 5 000 ученици ученици от V, VII и IX клас в 163 училища.

Оказа се, че освен от училищния тормоз, децата страдат и от други обстоятелства. Най-честите оплаквания на учениците у нас са свързани с раздразнителност, изнервеност и лошо настроение.

Най-тормозени са момчетата на 11-годишна възраст, казва доц. Василева. Момчетата причиняват тормоз по-често от момичетата. Малцина са тези участници в изследването, които смятат, че съучениците им са услужливи и мили, пише Mediapool.

Продължава тенденцията за висока употреба на алкохол, цигари, сладки храни и напитки сред учениците, отчита още изследването.

За съжаление българските ученици заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. Те са на първо място по употреба на бира. 30% от 15-годишните момичета пък пушат поне веднъж седмично. По този показател България заема второ място в класацията след Гренландия. В тази възрастова група 23% са опитвали канабис.

Тревожни са и данните, свързани с първите сексуални контакти, като се отбелязва, че те започват около 14-15-годишна възраст, каза още доц. Василева, но отбеляза, че сред момчетата по тази тема е възможно да има доза самохвалство.

Данните за България са стряскащи, каза доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България и добави, че предстоят разговори с Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, Министерството на спорта за промяна в средата в училище, здравно образование и др.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес