Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Средната възраст на първия сексуален контакт у нас е 14 години

01 февруари 2017, 14:17 часа
Реклама

40% от 15-годишните момчета и 21% от момичетата в България са имали сексуални контакти. Средната възраст на първия сексуален контакт е 14 години. Това сочат данните от международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст в България-2013-2014 г.”, съобщи БГНЕС.

Изследването е проведено от Института за изследване на населението и човека към БАН, МЗ, СЗО и Фондът на ООН за децата – УНИЦЕФ. То обхваща 4 796 ученици от 5, 7 и 9-ти клас (на 11, 13 и 15-годишна възраст) в 163 училища. Изследването предоставя данни за здравето и здравното поведение на подрастващите от 43 страни от Европа, САЩ и Канада.

При момичетата този дял е много по-нисък от дела в страни като Унгария, Финландия, Дания, Шотландия, Швеция и Чешката република. В същото време средно 66% от момчетата и 56% от момичетата твърдят, че са използвали кондом при последния си сексуален контакт. Средната възраст на първия сексуален контакт е 14 години. Една трета от учениците твърдят, че са имали сексуален контакт за първи път на 13 години и по-рано.

Най-честите оплаквания, които са изразили участниците в изследването, са изнервеност (36,8%0 и раздразнителност или лошо настроение (30,9%).

Най-често консумираната храна са сладките неща (43,8%); следвани от зеленчуците (41,1%), плодовете (36,7%) и безалкохолните напитки, съдържащи захар (34,5%). Българчетата са на първите места по употреба на сладки храни и безалкохолни напитки със захар.

Близо една четвърт от момчетата и 13% от момичетата са с по-високо от нормалното тегло. Ежедневната физическа активност намалява с възрастта. При момичетата по-големият спад е между 11 и 13 години, а при момчетата между 13 и 15 години.

Според Мария Хесус Конде, която е представител на УНИЦЕФ за България това проучване е чудесна възможност за всички да си извадим изводи как може да подобрим политики, програми и законодателството така, че във фокуса на вниманието, да са поставени децата и младежите.

„Инвестициите в децата и младежите дават добри резултати за икономиката и обществото като цяло. За УНИЦЕФ здравето на юношите е ключова област във вниманието на мерките ни. Ще обсъдим с българското правителство възможността за по-тясно сътрудничество за периода 2018-2022 г. чрез мултисекторен подход, като излезем извън рамките на здравната система, но обхванем и секторите -образование, жилищно осигуряване”, подчерта Мария Конде.

Според нея е важно в училище да има и здравно образование. „Трябва да се работи върху услуги, които са приятелски, да включим младежите във взимането на решения, касаещи собствения им живот, но да им дадем и знание и умения, за да знаят как да решават проблемите си”, посочи още Конде. Д-р Мартин Вебер, представител на Регионалния офис на СЗО е на мнение, че е тревожно е, че много от юношите се оплакват от училищното натоварване и от лошо здраве като цяло.

„Не можем да подминем това и да кажем такъв е животът. Трябва да погледнем каква е ситуацията с подрастващите и да помислим как да намалим натоварването в училище. Най-тревожно е намаляването на физическата активност в учебната среда, което е следствие от редица фактори-като информационните технологии”, подчерта Мартин Вебер.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес