Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

23 април 2024, 15:16 часа
Реклама

Чуждестранните инвеститори се доверяват на Турция и притесненията им за икономическата програма, която правителството прилага, са изчезнали. А инфлацията ще спадне рязко от юни и това ще се случи в съответствие с прогнозите в икономическата програма. Това заяви турският министър на финансите Мехмет Шимшек.

„Миналата година обяснихме икономическата програма на на чуждестранните инвеститори. Имаха много въпросителни. Видяхме, че тази година всички тези колебания са изчезнали. Защото нашата програма работи“, заяви Шимшек пред държавната телевизия TRT HABER в Ню Йорк.

„Икономическата програма дава резултати и се изпълнява успешно, затова интересът на инвеститорите е много силен“, допълни министърът.

ОЩЕ: Турската централна банка предприе изненадващ ход за основната си лихва

Чуждестранните инвеститори не задават въпроси, като дали програмата ще продължи, или дали този нов подход е устойчив, те се интересуват повече какви ще бъдат резултатите от проблема оттук нататък“, заяви той, като отбеляза, че това е важен праг.

Снимка: iStock

„Ще продължим да изпълняваме тази програма с решителност. Ще намалим инфлацията, възстановяваме бюджетната дисциплина, натрупваме резерви и намаляваме уязвимостта на Турция“, добави министърът.

Шимшек беше в САЩ, за да присъства на пролетните срещи на Международния валутен фонд/Световната банка. Той се срещна и с инвеститори и ръководители на агенции за кредитен рейтинг в Ню Йорк.

ОЩЕ: Инфлацията в Турция се ускори още

Шимшек припомни, че агенциите за кредитен рейтинг са повишили перспективата на Турция до положителна.

Това означава, че те ще повишат кредитния ѝ рейтинг през предстоящия период, каза той, като добави, че не би било правилно да се коментира времето на подобренията.

Снимка: iStock

„Но това, което е важно за нас, е следното: ако погледнете цените на турските активи на пазарите, те вече се оценяват поне 2 пъти по-високо от текущия кредитен рейтинг. Пазарът вече е взел своето решение“, каза Шимшек.

Интересът на чуждестранните инвеститори към Турция сега се е превърнал в приток на средства, добави той, отбелязвайки, че притокът на портфейлни инвестиции е достигнал 17 млрд. долара.

Годишната инфлация в Турция към края на март по официални данни възлиза на 68,5%. До края на годината Турската централна банка прогнозира тя да спадне до 36%. Същевременно участниците в априлското проучване на регулатора прогнозират инфлацията да падне до 44,1% до края на годината.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес