Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебен зам.-министър се съмнява: Пътните строители са работили нарочно незаконно

11 октомври 2021, 08:07 часа
Реклама

Държавата е отпускала един бюджет от около 300 млн. лева за всички фирми, след което те са извършвали работа за над 1 млрд. лева и в края на годината са им раздавани с постановления на Министерския съвет. Тези пари ги е нямало предвидени в държавния бюджет. Искаме да им ги изплатим парите, но проблемът е от правна гледна точка. Това заяви зам.-регионалният служебен министър арх. Иван Шишков за ситуацията с ескалиращите протести на пътните строители.

Искаме да разберем какво се случва с парите, които сме дали. Искаме да разберем и още нещо – дали част от строителството, което са направили, не е по линия на текущ ремонт (и зимна поддръжка). В един момент може да се окаже, че някой им е възлагал договори за основен ремонт, което е съвсем различно – правим анализ, обясни Шишков и обеща до края на седмицата да бъде обявено. Ако е извършвана дейност извън предмета на бюджета, няма правен начин да им се плати, заключи той.

Съмненията, че това се е случвало, е заради това, че надвишения на извършена работа има само в определени части в България. Освен това, той изрази опасения, че са правени проекти, които не са за поддръжка, а това вече "е много сериозна лоша практика".

Каним собствениците на фирмите в МРРБ, за да водим разговори с тях, но те не искат да дойдат. Опитваме се да поправим пропуски от предишното управление, твърди Шишков пред БНТ. И добави, че преговорите ще са на правна основа.

"Че протестите се ползват политически мисля на всички е ясно. След като бивш председател на АПИ е лицето на протеста от петък, мисля е очевидно ясно", заяви Шишков.

Моля, кажете кой е извършител на незаконното строителство по АМ "Хемус" на лот 4 и лот 5, завърши Шишков с призив към бранша. И изрази опасение, че фирмите няма да си изпълняват задълженията по договорите за зимна поддръжка.

Кой какъв аванс е взел в пътното строителство - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес