Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ще нагласим инфлацията": Икономист с прогноза за Еврозоната

07 юли 2024, 08:51 часа • 1781 прочитания

Икономистът Мика Зайкова прогнозира, че България няма да влезе в Еврозоната през 2026 г., а малко по-нататък. Това стана ясно от участието й в сутрешния блок на БНТ. 

"Това е много вредно, защото сме в банковия съюз, но не участваме във взимането на решения", смята тя. 

Не инфлацията е проблемът

"Не инфлацията заплашва влизането в Еврозоната. Ще я нагласим тази инфлация, тя и без това се "сгласява", каза Зайкова. 

Според нея най-страшното е дефицитът. "Искам да ви кажа, че има опасност да надхвърлим този 3-процентов дефицит", предупреди тя. 

Припомняме, че според последния доклад България покрива всички критерии за членство в еврозоната, но без инфлацията - само тя остава за пълноправното ни влизане в еврогрупата. ОЩЕ: Официално: Изпълнили сме 3 от 4 критерия за еврозоната. Какво следва?

Не е доволна от финансовите министри 

Зайкова е на мнение, че досега не сме имали финансов министър, който да разбира от бюджет. Тя разкритикува и Асен Василев. "Не можеше да напишеш, че ще имаш ръст на БВП 3.2%, а той не може да стигне 2%. Не можеш ти да напишеш 1 млрд. и 400 млн. лв., които трябваше да дойдат от Плана за възстановяване в приходите за бюджета", коментира Зайкова. ОЩЕ: Досега не сме имали финансов министър, който да разбира от бюджет

Колко сме "забогатели"

Мика Зайкова отбеляза колко всички са "забогатели". "От 1 юли пенсиите се увеличиха "твърде много" с 11%. Вече минималната пенсия е 580 лв., средната 920 лв., а прага на бедност е 526 лв., а под прага на бедност са 324 хиляди пенсионери. Понеже много сме забогатели от 1 юли се увеличи водата с 22%", отбеляза Зайкова. 

Тя обърна внимание, че колегите й от КНСБ са определили, че издръжката на един човек е 1500 лева. "Като имате предвид, че само 18% от пенсионерите взимат над 1000 лв. пенсии, представете си как тези хора живеят, как си плащат сметките. Ако вземем и работещите - 85% от домакинставта не могат или имат затруднения да си плащат ежемесечните сметки", отбеляза Зайкова. ОЩЕ: Пенсионерите запазват помощите за отопление, въпреки по-големите пенсии

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес