Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Льо Мер: Минимална заплата от 1600 евро ще ни срине

14 юни 2024, 15:33 часа
Реклама

Увеличаване на минималната заплата до 1600 евро гарантира "икономически срив". Така министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер коментира предизборната програма на "Народния фронт", който включва "Непокорна Франция", Социалистическата партия, "Еколозите" и Френската комунистическа партия.

Още: Наша съседка вдига минималната заплата до 1454 лева от 1 юли

Той предупреди, че настоящата политическа криза, може да се превърне във финансова, предаде Ройтерс.

Лявата програма е "пълно безумие"

Льо Мер определи програмата на новосформираната лява формация като "пълно безумие", тъй като ще доведе до масова безработица и излизане от ЕС.

Още: Европейска страна вдигна минималната заплата над 2000 евро

Според него "програмата на този ляв съюз ще отхвърли ограниченията за строги икономии в пакта за стабилност. Левицата отхвърля пакта, европейската дисциплина и Европа. За първи път ляво обединение обръща гръб на Европа", зави министърът, който не е сред кандидатите за парламентарните избори, които ще се проведат от 30 юни до 7 юли.

Той подчерта също, че програмата е "изтъкана от лъжи", имайки предвид обещанията за намаляване на ДДС, национализация на магистралите, пенсиите.

Бруно Льо Мер посочи пред "Франсенфо", цитирано от БТА, че спредът (разликата в лихвите, бел. ред.) между дълговите книжа на Франция и тези на Германия (които се смятат аз най-нискорискови в еврозоната, бел. ред.) е достигнал 17-годишен максимум.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес