Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в Турция изненадващо се ускори, покори 18-месечен връх

03 юни 2024, 12:40 часа
Реклама

Инфлацията в Турция се е ускорила с повече от очакваното през май месец, предава Bloomberg.

Публикувани в понеделник данни показват, че инфлацията в южната ни съседка се е ускорила до 75,45% на годишна база през май от малко под 70% месец по-рано. Месечният ръст на цените, предпочитан показател на Турската централната банка, възлиза на 3,4%. И двата измерителя надхвърлят прогнозите на икономистите.

ОЩЕ: Строга парична политиката: Какво направи с основната лихва Турската централна банка?

Посоката на цените следва пътя, начертан от Турската централна банка, която възприе по-конвенционална политика след преизбирането на президента Реджеп Ердоган преди година. Въпросът сега е дали инфлацията ще се придържа плътно към прогнозите и по пътя надолу и ще подготви почвата за понижаване на лихвите след резкия цикъл на затягане на паричната политика.

Снимка: iStock

Централните банкери очакват, че инфлацията в Турция ще завърши годината на ниво от 38%, което според МВФ ще я остави на 6-о място в света по този показател.

Турската централна банка твърди, че значително отклонение от прогнозираните перспективи и очаквания би могло да предизвика ново повишение на лихвения процент, след като общото затягане с над 40 пр.п. за по-малко от година доведе референтното му ниво до 50% през март.

ОЩЕ: Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Официалните разходи по заемите бяха запазени без промяна на последните две заседания, въпреки че централните банкери въведоха мерки за ограничаване на растежа на кредитите и за изтегляне на излишната ликвидност от пазара, за да гарантират, че финансовите условия ще останат рестриктивни.

В перспектива планираните от правителството фискални корекции в допълнение към затягането на паричната политика ще бъдат все по-важен фактор, определящ хода на потребителските цени през следващите месеци.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес