Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгартабак" си връща "Родопи", "Стюардеса" и "ВТ"

05 април 2012, 21:33 часа • 7248 прочитания

Тютюневият холдинг "Булгартабак" възнамерява да възстанови позициите си на руския пазар, където доминираше през 80-те години на миналия век.

Това става ясно от изказване на Атанас Бостанджиев, ръководител на "ВТБ Капитал", което купи "Булгартабак" за 100,1 млн. евро, съобщава "Стандарт".

По думите на Бостанджиев, цитиран от руското издание "РБК daily", новият собственик на "Булгартабак" възнамерява да възстанови позициите му като водещ регионален играч на пазара на цигари.

"Търговските марки на "Булгартабак" имат отлична репутация на пазара и руският потребител ги познава много добре", добавя Бостанджиев. В името на тази цел "Булгартабак" е подал заявка за пререгистрация на търговските марки "Стюардеса", "Родопи", "ВТ", и "Опал", потвърдили за "Стандарт" от холдинга.

Това се налага, тъй като в края на 2011 г. и началото на 2012 г. патентното ведомство на Русия прекрати правната защита на търговските марки "Стюардеса", "ВТ" и "Родопи", след внесено искане на руската компания "СаШиКо" от Омск.

Тя се занимава с реализация на тютюневи изделия, без обаче да има собствено производство. "СаШиКо" е внесла и искане марките "Родопи" и "ВТ" да бъдат регистрирани на нейно име, но до момента не е получила правата върху тях.

Вероятността "Булгартабак" да загуби правната защита над българските класически марки е доста малка, коментират запознати.

В момента родният тютюнев холдинг изнася около 500 млн. къса цигари за руския пазар с марките "ММ", "Престиж" и "С клас".

Тези количества обаче бледнеят пред 70-те млрд. къса български цигари, които напояваха Русия през 80-те години на ХХ век.

Редактор: Рени Попова

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес