Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия иска да се отърве от руския газ, но предупреди - спирането му ще е "огромен риск"

14 август 2024, 13:24 часа • 599 прочитания

Австрийското министерство на енергетиката предупреди, че евентуално спиране на доставките на руски газ представлява риск за страната, която все още е зависима от ресурсите на Москва.

Въпреки усилията на европейските държави да намалят зависимостта си от руския газ, доставките от Русия продължават да бъдат част от вноса на ЕС. През 2022 г. Москва намали голяма част от транзита на газ по тръбопроводите за Европа, но страни като Австрия, Унгария и Словакия продължават да са силно зависими: Заплашват Украйна заради "Лукойл", но дори няма намаление на доставките: ЕК разнищи Унгария и Словакия (ВИДЕО).

Виена: Има риск от срив в доставките

Австрийското министерство на енергетиката заяви пред Bloomberg на 13 август, че докато има зависимост от руските газови доставки, "съществува огромен риск от съответен срив в доставките с далечни последици".

"Трябва да прекратим зависимостта на Австрия от руските газови доставки възможно най-скоро", обявиха от ресорното министерство.

Още: "Турски поток 2": Договорът с "Боташ" заробва България, смята експерт

Алтернативата

Според доклад на австрийското правителство - страната може да замени руския газ с доставки от Италия и Германия. Но ако не успее да го направи, капацитетът ѝ за съхранение на синьо гориво ще намалее до 15% до 2026 г.

Снимка: iStock

Още: Щети по метричната станция на руския газ за Европа през Суджа (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

Управляващата коалиция във Виена обеща да прекрати вноса на руски газ до 2027 г. като част от по-широка трансформация на енергийната система на страната. Очаква се правителството да представи подробна пътна карта преди националните избори на 29 септември.

По-вероятният сценарий предвижда прекратяване на руските доставки от януари 2025 г., нови количества през Италия, за да се отговори на нарастващото търсене, и капацитет за съхранение от 60% през 2027 г., пише Bloomberg.

Още: Австрия обмисля да се раздели с руския газ

Въпреки че общото количество на внасяния от Русия газ е намаляло, 98% от целия внос на синьо гориво в Австрия през декември 2023 г. е с този първоизточник, което представлява рекордно висок дял.

През 2018 г. Австрия удължи договора си за доставка на газ с Русия до 2040 г. Понастоящем австрийското правителство проучва дали е възможно споразумението с "Газпром" да бъде прекратено предсрочно.

Още: Газ от САЩ за Европа, за да спре руският: Плащаш повече, получаваш повече

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес