Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво разяжда боята на колата?

12 юни 2024, 13:22 часа

Съвременният автомобил има надеждна каросерия, която може да издържи на външни влияния и да устои на ръжда дълго време. Покритието на боята обаче не е толкова издръжливо и ако боравите с колата невнимателно, можете сериозно да повредите боядисаната повърхност.

Реклама

Капки бензин

Например, когато пълните резервоар на кола с бензин, може случайно да капнете няколко капки извън отвора. След като горивото се изпари, върху повърхността се образуват мазни петна, които допринасят за увреждане на слоя боя. Ако колата наскоро е била измита и намазана с восък, тогава бензинът първо ще корозира този защитен слой и няма да достигне боята. Ето защо восъчното покритие е важна стъпка след измиване на автомобил.

Асфалтови петна

При горещо време асфалтът може да се стопи под слънчевите лъчи и на повърхността му се образува катран. Шофирайки по такава повърхност, може да забележите черни петна върху колата. След почистване е препоръчително автомобилът да се измие професионално със съответен шампоан и да се покрие с восъчна маска.

Насекоми

През топлия сезон мушици и други насекоми полепват към частите на корпуса в големи количества. Почистването на заседнали насекоми може да бъде предизвикателство – най-вече защото те произвеждат киселини, които разяждат боята.

Нова боя "лекува" драскотини по колата за половин час под слънцето

Дървесни материали

Смолата, дървесният сок и тополовият пух също могат да бъдат вредни за вашия автомобил. Ето защо не се препоръчва да паркирате автомобила под дървета през пролетта и лятото.

Птичи яйца

Рядко се случва яйца да попаднат върху купето на колата, но киселинната среда на белтъците и жълтъците може да разяде боята. Ето защо трябва бързо да почистите яйчената маса, за да избегнете драскотини.

Птичи изпражнения

Това са едни от основните врагове на собствениците на автомобили. Оставянето им върху купето за дълго време може да доведе до проблеми с почистването и увреждане на слоя боя. Трябва да сте много внимателни, тъй като те могат да съдържат твърди частици, което увеличава риска от надраскване.

Рисуване

Рисуването върху прашния корпус също може да доведе до проблеми. Ако дизайн или надпис стои върху колата дълго време след измиване, може да останат следи и, за да ги премахнете, трябва да прибегнете до полиране.

Напитки

Безалкохолни и други напитки също могат да повредят боята на колата ви. Ето защо не се препоръчва да поставяте чаши или бутилки с напитки върху покрива или капака на автомобила. Газираните напитки и кафето са особено опасни, тъй като съдържат киселини, които влияят неблагоприятно върху боята.

Препарати

Също така трябва да помните за опасностите от домакинските химикали, когато миете колата си. Въпреки, че са ефективни при премахване на петна, някои могат да изсушат боята ви. В резултат на това боядисаната повърхност става крехка и по-податлива на мръсотия, която я прояжда по-дълбоко и по-бързо.

Колко боя трябва за една кола – научете сега

Олио

Някои шофьори се опитват да заменят специалния автомобилен восък със слънчогледово масло в опит да спестят пари. Обаче олиото е органично вещество, което може да разруши структурата на слоя боя.

Спирачна течност

Ако спирачна течност попадне върху боядисаната повърхност на автомобила, това може да доведе до потъмняване и подуване на боята. Този проблем може лесно да се отстрани с помощта на професионални почистващи препарати и други химически съединения, понякога е необходимо полиране.

Абразивни средства

Редовното измиването на автомобила е важен аспект от грижата за автомобилната боя. За този процес обаче е необходимо да се използват специализирани шампоани и съединения, тъй като абразивните гъби и прахът причиняват драскотини.

Автомобилната боя е много чувствителна към външната среда. Неправилната употреба и липсата на грижи могат да причинят сериозни проблеми, включително корозия на корпуса. Ето защо е необходимо да се избягва контакт с агресивни вещества и незабавно да се почиства повърхността на автомобила от възможни петна и мръсотия.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес