Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли защо прозорците на самолетите са винаги обли?

27 юни 2016, 13:50 часа

Няма да видите самолет с прозорци, различни от облите. Чудили ли сте се защо? Причината всъщност е много проста.

В ранните дни на авиацията самолетите са имали правоъгълни прозорци – точно като тези, които имаме вкъщи. С времето летателните апарати били конструирани така, че да летят по-високо. Така избягвали турболенцията на по-ниска височина. Врезултат на това самолетните кабини започват да се херметизират, за да повишат нивото на комфорт на пътниците в по-високите слоеве на атмосферата.

Една херметизирана кабина се нуждае от цилиндрична форма, за да функционира нормално. Това от своя страна създава налягане, което е различно между въздуха в нея и този навън. Колкото по-нависоко се изкачва самолета, толкова по-голяма става разликата. Тялото на самолета се разширява съвсем мъничко. Съответно – оказва се натиск върху материала, от който е изработен. Именно тук формата на прозорците става съществена част от уравнението.

При перфектно закръглен цилиндър, това напрежение преминава гладко по материала. Прозорците обаче се явяват своеобразна пречка за него. Ако са правоъгълни, ще окажат по-голямо съпротивление и съответно налягането ще се натрупа по острите ъгли. Налягане, което впоследствие би могло да разбие стъклото и да напука тялото на самолета. Ако прозорецът обаче е овален, нивата на стрес се балансират по-добре.

За нещастие, били са нужни цели две самолетни катастрофи, както и съществен научен пробив, преди инженерите да осъзнаят проблема и да разберат, че именно правоъгълните прозорци са причината за всичко това. Всички следващи самолети са създадени със закръглени прозорци. До ден днешен остават такива.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес