Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли къде е роден Елин Пелин

07 октомври 2024, 20:00 часа

Ян Бибиян, Андрешко, Пижо и Пенда, Тримата глупаци, Гераците, Душко Добродушков - всички тези толкова познати герои са създадени от любимия български писател Елин Пелин. Централно място в творчеството му заема българското село, което е причина да бъде наречен “певец на българското село”.

Къде е роден Елин Пелин?
Истинското име на писателя е Димитър Иванов Стоянов. Роден е през 1877 г. в село Байлово.
Израства в многолюдно семейство, в което образованието е на голяма почит. Като млад мечтае да стане художник, но не е приет в Рисувалното училище. Затова решава да предаде с думи това, което не може да предаде с четка. Още като ученик пише стихове.
Работи като учител в родното си село, но решава да отиде в София, където става учител в софийска гимназия. По-късно заминава да специализира във Франция. Завръща се и работи като уредник в къщата-музей на Иван Вазов. През 1940 г. е избран за член на Българската академия на науките и председател на Съюза на българските писатели.
Елин Пелин работи в различни списания, вестници, издава сборници с разкази, повести и приказки. Героите му са обикновени хора с техните вълнения, неволи и драми. Елин Пелин е сред най-превежданите българските автори. Негови творби са преведени на над 40 езика.

Въпреки голямата си популярност, той не забравя родния си край, който не спира да го вдъхновява в творчеството му през целия живот.
“В прекрасния ми роден кът научих нашия звучен език, чух чудната българска песен, извезана от красотата на най-хубавите думи, опознах нашия работлив народ, нашия човек - българина, и неговата широка, добродетелна, отзивчива душа.”

Село Байлово
Село Байлово се намира на изток от общинския център Горна Малина и на 43 км източно от София. Разположено е в западните гористи разклонения на Ихтиманска Средна гора. Самият писател дава най-хубавото описание на разположението на Байлово:
“Моето родно село е разположено право срещу слънцето в едно красиво място, там, където Средна гора се отделя от нейната майка Стара планина и се упътва на изток…”

Още: Стихотворение на деня, за 13 септември, от Елин Пелин

Селото съществува от 12-ти век, но тогава е било заселено на юг, около параклиса “Света Троица”. Съществува до 1792 г. до въстанието срещу турците, ръководено от българите мохамедани Мехмед Синаб и Дертли Мехмед.
Съвременното село Байлово съществува на днешното си място от около 1815 г. Началото му поставя прадядото на Елин Пелин - Кара Станьо Иванов от Болчовската махала на село Поибрене, Панагюрско. Днес в селото живеят около 450 души.

Къща-музей “Елин Пелин”
В центъра на селото се намира родната къща на Елин Пелин, в която е пресъздадена обстановката, в която са живели байловчани през 18-ти 19-ти век. Сградата е архитектурен образец на типична байловска къща от втората половина на 19-ти век. Къщата е построена в годините преди Освобождението. В приземния етаж бащата на писателя - Йото Варджията - организира и поддържа със собствени средства първото училище в селото. Имотът е дарен от наследниците на Елин Пелин на държавата и къщата е изцяло реставрирана през 1977 г. по повод 100-годишнината от рождението на писателя. 

В стаята на писателя има негови лични вещи от времето, когато е бил учител в Байлово. Могат да се видят библиотеката с книги, леглото на Елин Пелин, работната маса, мастилницата и писалката му. Именно в тази стая Елин Пелин създава първите си популярни разкази “Ветрената мелница”, “Напаст божия”, “Изкушение”,“Гост”, “Пролетна измама “ и др.
В предверието на къщата са изложени портретите на бащата на Елин Пелин и най-сполучливият маслен портрет на писателя, дело на Сергей Ивойлов.

Дом-паметник “Елин Пелин”
През 1977 г. в село Байлово е открит и Дом-паметник “Елин Пелин”. В сградата на първия етаж е уредена експозиция, наречена “Живот и творчество на Елин Пелин”. На втория етаж се помещава читалище “Елин Пелин - 1922”, което предлага достъп до информация, електронни услуги, богат библиотечен фонд. Пред сградата има паметник на писателя.
Читалището е домакин и съорганизатор не Регионелния фестивал “Който се смее, дълго живее”, който се провежда всяка година на 1 април, както и на юбилейни годишнини от рождението и смъртта на Елин Пелин. 

В Байлово е роден и друг велик българин Дядо Добри - “Светецът от Байлово”
Добри Добрев е български дарител за реставриране и поддържане на много християнски храмове. През 2000 г. Дядо Добри решава да дари всичките си имоти на църквата. Почти всеки ден ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на “Св.Александър Невски” или църквата “Св. Седмочисленици” събира в пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.
Живее изключително скромно и през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства от граждани.
През 2005 г. Дядо Добри дарява 10 000 лв за църквата “Св.св.Кирил и Методий” в село Байлово.

След взривовете край Елин Пелин: Започнаха проверки в магазините за пиротехника

След огледи в Елин Пелин и разпити: Какво се знае дотук за взривовете?

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес