Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко пъти седмично трябва да миете косата си през лятото

23 юли 2024, 11:19 часа

Косата е лесна мишена за вредните слънчеви лъчи, праха и други вредни фактори, намиращи се във въздуха. Освен тях през летния сезон потта и замърсяването са по-бързи, така че естествено възниква въпросът дали косата трябва да се мие по-често през лятото?

Още: Три лесни процедури с розмарин за силна и блестяща коса

Колко пъти седмично трябва да миете косата си през лятото

Експертите казват, че косата и нейните нужди се основават на уникалния организъм на всеки човек и че критериите за миене на косата трябва да се основават на три фактора.

Изпотяване

Ако сте човек, който се поти много, тогава трябва да миете косата си по-често, но до два пъти седмично. Ако смятате, че е необходимо да я миете по-често, не забравяйте да използвате омекотяващ продукт.

Кожата на главата трябва да бъде чиста и без бактерии, но да запазва естествените масла, които съдържа. Можете да нанесете шампоана само в корените на косата, докато балсама се нанася по цялата ѝ дължина с изключение на корените.

Обем на косата

Обемът на косата също е критерий, който трябва да се вземе предвид при дилемата за измиване на косата по това време на годината.

Ако имате гъста коса и се потите много, тогава трябва да миете косата си веднъж на всеки два дни с мек шампоан. Боядисаната коса трябва да се предпазва с кокосово масло преди излагане на слънце и за да се предпазва от морската вода. И двете имат избелващ ефект. След ден на море можете да изплакнете косата си с чиста вода и след това да използвате шампоан за защита на цвета.

Още: Двойна атака: 9 суперхрани, които ще ви помогнат да изглеждате по-млади

Тънка коса

Тънката коса трябва да се мие веднъж на всеки два дни, а ако сте край морето или плувните басейни, изплаквайте веднага след плуване. Ако имате сух скалп, можете да използвате сух шампоан и просто да изплакнете с вода, без да е необходимо да използвате обикновен шампоан. Боядисаната, изрусена или червена коса се нуждае от редовно третиране през лятото, за да се осигури на косата липсващата хидратация.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес