Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ушите пламтят?

09 юли 2021, 11:39 часа

Пламтенето или горенето на ушите, както го наричаме, се свързва с дискомфорт и усещане за топлина. Обикновено в този случай се опитваме да разгадаем причината за това дискомфортно състояние с народното поверие - ако лявото ухо гори, това означава, че те обсъждат злите езици, а ако е дясното - някой те хвали. 

Но съвременната медицина със сигурност има по-разумно обяснение на този симптом.

Според експертите зачервяването на ушите няма нищо общо с клюки. То невинаги означава и отит на средното ухо, а по-скоро е сериозна причина да си направите изследване.

Защо ушите ни горят?

Цялото ни тяло се състои от мрежа от кръвоносни съдове. Следователно всеки приток на кръв причинява зачервяване, независимо от това дали се дължи на стрес или заболяване.

Но това на пръв поглед безобидно състояние се свързва със сериозни последици за здравето.

Ето кои са възможните физиологични функции за пламтене на ушите.

Повишена мозъчна функция

При умствено натоварване мозъкът ни се нуждае от повече кислород - с други думи, от по-голям обем кръв. Именно на прилива на кръв се дължи топлина в ушите.

Отрицателни емоции

Всяка стресова ситуация, повишен страх, безпокойство или гняв води до ускоряване на пулса. В такава ситуация сърцето енергично изпомпва кръвта, ушите се зачервяват и се появява усещане за парене.

Уплаха

При уплаха нивото на адреналин в кръвта се повишава. Тялото реагира на това чрез  повишаване на кръвното налягане и зачервяване на кожата.

Метеорологични условия

В горещите дни кръвта в тялото ни циркулира по-бързо. По този начин нашият организъм се адаптира към повишената температура. При някои хора тази адаптация е придружена от зачервяване. 

Физическа активност

Всяка физическа активност увеличава кръвообращението и зачервяването е неизбежно.

Измръзване

Температурата на ушите винаги е по-ниска от телесната. И поради тази причина те най-често "горят" заради измръзване.

Носенето на шапка

Прекалено стегнатата шапка оказва натиск върху кръвоносните съдове. В този случай ушите се зачервяват и се появява усещане за изгаряне.

Всички горепосочени причини за зачервяване се отстраняват лесно. Струва си да премахнете дразнещия фактор и кръвообращението ви ще се нормализира.

Но какво означава, ако ушите ви пламтят при условие, че нито един от тези фактори не е наличен. Причината може да се крие в някое от следните заболявания.

Хормонален дисбаланс

Продължителното денонощно зачервяване на ушната мида при липса на други симптоми е причина да се консултирате с лекар. Този симптом може да показва хормонални смущения и е особено опасен за жените след 45 години.

Инфекция

Ушите "горят" при наличието на различни възпалителни процеси. Разграничете възпалението на външното, вътрешното и средното ухо. В случая невинаги е налично повишаване на температурата .

Хипертония

Високото кръвно налягане е най-честата причина за зачервяване на ушите. В случая се появяват и болезнени главоболия в тилната област. 

Вегетоваскуларна дистония (VVD)

Този синдром включва комплекс от симптоми, които характеризират дисфункцията на сърдечно-съдовата система. Това е най-вероятно един от симптомите на заболявания на  ендокринната система, централната нервна система, нарушения на кръвообращението, сърдечни увреждания, стрес и дори психични разстройства.

Алергии

При някои хора ушите първи реагират на често срещани алергени: ухапвания от насекоми, пикантна храна, алкохол, прах, вълна, цветен прашец, пух.

Инсулт

Това заболяване е придружено от силен прилив на кръв към мозъка. В риск са хората с високо кръвно налягане и тези, които са в постоянно напрежение и стрес.

Травма

Степента на зачервяване зависи от факторите на нараняването и наличието на вътрешни увреждания. 

Токсично увреждане на слуховите органи

Понякога зачервяването на ушната мида е свързано с продължаващия ефект на токсично вещество, отложено в тялото. В този случай трябва незабавно да предприемете мерки, насочени към прочистване на организма от токсини.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес