Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо светофарите са зелени, жълти и червени; и защо ядем торта, за да отпразнуваме? Вижте ТУК

28 февруари 2022, 11:10 часа

Червеното има най-простото обяснение: Червеното има най-дългата дължина на вълната от всеки цвят в спектъра на видимата светлина и като такова е по-лесно да се види отдалеч, отколкото другите цветове. Железопътните системи използват червено като стоп сигнал много преди автомобилите да са по пътищата. Първоначално влаковете използвали бяла светлина, която означава „тръгвам“, но на инженерите вероятно им е било по-трудно да я разграничат от светлината на звездите и други фенери, така че зеленото заело неговото място. Жълтото е било първоначалният избор за стоп знаци, защото по-лесно се забелязва, отколкото червено през нощта, но тъй като отразяващата боя, уличните светлини и фаровете се размножили, знаците били променени на червени. Жълтото е вторият най-лесен цвят за виждане от разстояние, така че е добавен като сигнал за „внимание“ на светофарите.

Защо повечето черни дъски са зелени, а не черни?

Преди черните дъски да станат достатъчно големи, за да заемат цяла стена в класната стая, учениците използвали дъски с индивидуален размер, изработени от дърво, които са били боядисани в черно. Така че първите черни дъски всъщност са били черни. След като учителите разбрали, че се нуждаят от повече пространство, за да обучават учениците си, те поставили няколко дъски от дърво заедно на стената, за да направят по-големи черни дъски. И накрая, с нарастването на търсенето на черни дъски, компаниите започнали да ги правят от стоманени плочи, покрити със зелен емайл на основата на порцелан, вместо от традиционния тъмен материал. По този начин дъските били по-леки, по-малко крехки и по-лесни за транспортиране.

Защо колата е по-вкусна в Мексико

Защо ядем торта на рождените дни?

Никой не се оплаква от тази традиция, но не сте ли се чудили винаги защо го правим? На древните египтяни всъщност се приписва "изобретяването" на празнуването на рождените дни. Те вярвали, че когато фараоните са короновани за богове, това представлява тяхното „раждане“ като бог и че денят трябва да се празнува. Древните гърци заимстват традицията и решават, че ще бъде още по-добре с добавяне на сладко лакомство. Те правели пайове с форма на луна в чест на Артемида, богинята на луната, и добавяли запалени свещи, за да накарат тортите да блестят като луната. Оттам получаваме свещи за рожден ден. Тъй като съставките за приготвяне на торта били доста скъпи, традицията не станала популярна до около индустриалната революция, когато съставките започнали да стават по-достъпни и изобилни.

Невъзможно е да се оригнете в Космоса – ето ЗАЩО

Защо усмихнатото лице символизира щастието?

След като застрахователна компания в Уорчестър, Масачузетс, преминала през поредица от трудни преходи през 1963 г., тя наела графичен дизайнер, за да създаде изображение за повдигане на настроението. Дизайнерът измислил усмихнато лице на жълт фон. Първоначално било просто отпечатано из офиса, за да усмихне всички, но бързо придобило популярност. Сега неговото положително послание достига до целия свят.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес