Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо някои бутилки за ВИНО са вдлъбнати

18 февруари 2022, 18:40 часа

Забелязали ли сте, че бутилките за вино идват с вдлъбнатина на дъното? Има толкова много да учите за виното. Независимо дали сте ценител на виното или не, имате какво да научите за него, тъй като то непрекъснато се развива от първоначалната си форма през 6000 г. пр. н. е. С всички развиващи се продукти идват нови начини за импровизиране и подобряване на потребителското изживяване, като напр. как да отворите бутилка вино без тирбушон.

Тъй като различни фактори на продукта се променят, като неговия вкус и географски регион, едно нещо за повечето вина е фактът, че бутилките включват вдлъбнатина на дъното.

Този алкохол може да ПОМАГА при грип

Анатомия на бутилка вино

За мнозина всички бутилки изглеждат еднакви и наистина споделят едни и същи характеристики/анатомия. Бутилките за вино включват капачка, която се предлага под формата на тапа, врат, рамо, тяло, пета и тази мистериозна вдлъбнатина с конична форма на дъното. Въпреки че може да изглежда, че е вдлъбнатина/трапчинка на дъното на бутилка вино, всъщност се нарича пунт!

Трите стандарта са Бургундия, Бордо, и Ризлинг. Те обаче се предлагат в различни дизайни и цветове, използвани за идентифициране на вида вино, съдържащо се в бутилката. Въпреки че структурата на самата бутилка остава последователна, пунтът може да се промени по ширина, дълбочина и форма.

Функция

Пунтовете могат да бъдат намерени на повечето бутилки за вино по целия свят и имат множество функции. Една от тези функции е свързана с изливането! Ако сомелиерът трябва да налее чаша вино, той може да извърши действието с една ръка, като се хване за дъното на бутилката. Бутилките са предназначени да стоят изправени, когато са отворени; съхраняването на виното обаче е различно, тъй като тапата трябва да остане мокра отстрани, докато се отвори.

Ако се натъкнете на бутилка вино, която не включва пунт, няма защо да се страхувате! В зависимост от производителя и най-новата технология, пунтът може да бъде включен или изключен според предпочитанията. Включването на пънчето би изисквало по-високи разходи от името на производителя, тъй като качеството на стъклото след това се променя, за да се приспособи към пунт, което кара потребителите да вярват, че виното е с по-високо качество.

ТЕЗИ неща ще ви накарат да чувствате МАХМУРЛУК, без да сте пили

Факт срещу измислица

Пиещите вино са разделени по това дали наличието на пунт оказва влияние върху виното или не. Някои смятат, че подобрява способността на бутилката да улавя утайката в по-старите вина и улеснява декантирането, а при метода на шампанското, при който утайката, останала в бутилката след втора ферментация, трябва да се отстранят, след като стареенето приключи.

Друга област за дебат включва производството, тъй като цената варира в зависимост от наличния пунт. Бутилките с пунт дъна са по-скъпи, така че е малко вероятно евтините вина да ги използват, а по подразбиране вината в бутилките с пунтове обикновено са по-добри – (или поне по-скъпи).

Въпреки че няма доказан факт, че пунтът има ефект върху качеството на самото вино, бутилката вино е засегната. Така че не се притеснявайте, ако видите такава без – опитайте вината, които предпочитате първо, и след това забележете дали пунтът изобщо присъства.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес