Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не можете да подарявате часовник и може ли наистина да работи?

26 юни 2024, 07:22 часа
Реклама

От древни времена часовниците са били заобиколени от много суеверия и знаци. Едно от най-известните твърдения, че подаряването на часовници е лоша идея и може да доведе до неприятности. Нека да разберем откъде идва това вярване и какво всъщност означава.

Лоши поличби и часовници

Едно от най-разпространените европейски суеверия е, че подарявайки часовник, вие подарявате част от времето от живота си. Този древен страх от изтичането на времето е дълбоко вкоренен в съзнанието на хората, въпреки че съвременните научни познания опровергават всяка връзка между подарения часовник и продължителността на живота на подаряващия.

В Китай има истинско табу за подаряването на часовници. Китайският йероглиф за смърт прилича на външен вид на циферблат на часовник, а иконата на стенния часовник прилича на думата „камбана“, която също символизира края на всяко действие. Това създава културно предизвикателство за производителите на часовници, които трябва да прибягват до различни трикове, за да направят продуктите си приемливи на китайския пазар.

Защо не трябва да се подаряват часовници според суеверията?

Освен това, много истории и слухове подкрепят този суеверен страх. Казват, че часовникът спира в момента на смъртта на собственика си или че повредата на механизма предвещава трагедия. Тези истории само укрепват вярата във връзката между жизнената енергия и хода на ръцете.

Кога и на кого не трябва да подарявате часовник?

Според общоприетото схващане часовниците не могат да се подаряват за рожден ден. Смята се, че това ще прекрати връзката между даряващия и получаващия. Този страх е толкова често срещан, че много хора предпочитат да изберат друг подарък, за да избегнат евентуални проблеми.

Също толкова строг знак се отнася до даването на часовници на близки или съпрузи. Смята се, че такъв подарък свързва работата на хронометъра с жизнения цикъл на страстта. Когато часовникът спре, любовта свършва. Хората, които са склонни да вярват в поличби, могат да възприемат такъв подарък като предвестник на предстояща раздяла, което със сигурност добавя напрежение към връзката.

Новогодишен подарък: Защо не можете да подарите часовник

Какво да направите, ако ви подарят часовник?

Ако ви е даден часовник, има два основни подхода към този въпрос.

Първият вариант е да вярвате в поличби и това е наистина важно за вас. В този случай най-добрият вариант е да върнете подаръка. Подаряващият може да се обиди, но ако подаръкът ви създава безпокойство и дискомфорт, той пак няма да изпълни функцията си да ви зарадва.

Вторият вариант е да не вярвате в поличби или да не им придавате голямо значение. В този случай основното нещо е да не се паникьосвате. Ако подаръкът предизвиква малки притеснения, можете да го продадете или да го подарите отново. Ако няма отрицателни емоции, тогава няма причина за притеснение, особено ако часовникът ви харесва и отговаря на вашия стил.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес