Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо наистина е прието да се удрят чаши за наздравица, преди да се пие?

07 юни 2024, 18:22 часа

Хората често вдигат тост и след това звънят с чаши по време на празник, без изобщо да се замислят за произхода на обичая. Историците твърдят, че традицията е съществувала още в древността. Но причините за нея са били съвсем различни.

Според една от теориите хората са пиели, за да изплашат злата сила. В древността вярвали, че злият дух може да влезе в човека през устата. За да предотвратят това и да не се случи, удряли чашите. Предполагало се, че силният звук от звъненето можел да изплаши злото. Но това не е единствената причина.

Съображения за безопасност

Още в древни времена с нежеланите хора се опитвали да се справят по специален начин - те били отравяни. Най-често отровата била смесвана в чашата с напитка. Ето защо преди началото на храненето от голям съд първо наливал домакинът. Ако той изпиел съдържанието и бил добре, се пристъпвало към втората стъпка.

Забавни пиянски наздравици

Хората с чаши заставали в кръг. Те чуквали чашите си с голям замах, така че съдържанието на тяхната чаша да може безопасно да прелее в чашата на стоящите до тях хора. По този начин, ако някой от тях реши да отрови друг, по време на такъв ритуал всички били в опасност, включително и той самият.

Понякога се използвал и друг подход. На човек от масата можело да се предложи размяна на чаши. Ако откажел, бил смятан за потенциален убиец.

Традицията да се звъни с чаши първоначално се появява сред висшите класи. След това тя е възприета от простолюдието. Само че последните изобщо не се замисляли за смисъла. Те просто искали да подражават на благородниците.

Какво разказват легендите за чукането на чашите при наздравица

За брака и богатството

Във времената, когато жените са били финансово зависими от мъжете и са поставяли единствената цел да се омъжат успешно, е имало различни знамения. Много от тях се отнасяли до отношенията в брака. Например, ако една жена удряла чашата си с неженен мъж, това означавало, че скоро ще се омъжи. Ако пък господинът е бил женен, дамата можела да забогатее в бъдеще.

Но било нежелателно жена да си казва наздраве с жена. Смятало се, че в древността много представителки на нежния пол са практикували магии. По този начин те спокойно можели да заклеймят, да донесат разваляне или проклятие. А също така - да се опитат да отровят. Ето защо в миналото само мъжете се осмелявали да чукат чаши с жена.

С течение на годините причините за традицията малко са се променили. Ако една жена иска да дрънне чаша с някой мъж, по този начин тя просто се опитва да привлече вниманието му към себе си. Изглежда, че това отчасти работи и днес.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес