Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кашлицата се изостря винаги през нощта

15 октомври 2024, 23:10 часа

Много хора забелязват, че кашлицата им се усилва именно вечер, когато дойде време за сън. Това може да е особено мъчително, като се има предвид, че денят е натоварен, а нощта трябва да бъде времето за почивка. Но защо кашлицата се засилва точно тогава? Факторите, които допринасят за това, са свързани с биологични ритми, постназално стичане, дихателните механизми по време на сън, както и със специфични условия на околната среда.

Как циркадните ритми влияят на дихателните пътища?

Тялото ни следва естествен вътрешен часовник, наречен циркаден ритъм, който регулира много физиологични процеси, включително функцията на белите дробове. Изследванията показват, че белодробната функция и съпротивлението на дихателните пътища се променят в зависимост от времето на деня. Вечер белите дробове не функционират толкова ефективно, както през деня, което може да доведе до по-лесно дразнене и повишена чувствителност към кашлица. Това естествено намаляване на дихателната функция може да обясни защо симптомите на кашлицата се изострят точно когато тялото се подготвя за сън.

Кой чай успокоява най-много кашлица

Постназално стичане и кашлицата през нощта

Една от най-честите причини за нощната кашлица е постназалното стичане. През деня сме изложени на различни алергени и замърсители, които могат да увеличат производството на слуз в носните проходи. Когато си легнем, тази слуз започва да се стича към задната част на гърлото, предизвиквайки дразнене и кашличен рефлекс. Гравитацията също играе роля, като кара секретите да се натрупват в горните дихателни пътища, което допълнително предразполага към кашлица.

Какво се случва с кашличния рефлекс по време на сън?

Кашлицата е естествен механизъм на тялото за прочистване на дихателните пътища от дразнители. През деня, когато сме будни, кашличният рефлекс работи активно и ни предпазва от навлизането на микрочастици и микроорганизми. В състояние на сън обаче този рефлекс е по-слаб и не може да защити дихателните пътища по същия начин. Това затруднява тялото в изчистването на дразнителите и причинява кашлица, която често е по-продължителна и неприятна през нощта.

кашлица

Условията на околната среда също играят роля

Вътрешната среда вечер може да има голямо влияние върху симптомите на кашлицата. Намалената вентилация в стаите и използването на отоплителни уреди през студените месеци могат да намалят качеството на въздуха, който дишаме. Това води до по-голяма концентрация на прах и алергени, които допълнително дразнят дихателните пътища и предизвикват кашлица. Понякога въздухът става прекалено сух, което може да раздразни гърлото и да допринесе за появата на кашличен рефлекс.

Киселинен рефлукс и кашлица през нощта

Кашлицата вечер може да бъде свързана и с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). При това състояние стомашните киселини се връщат в хранопровода, дразнейки го и предизвиквайки кашлица. Легналото положение влошава симптомите, като улеснява връщането на киселините и прави нощната кашлица по-вероятна. Ако сте предразположени към киселинен рефлукс, важно е да избягвате хранене непосредствено преди лягане, за да намалите вероятността от нощни пристъпи на кашлица.

Колко видове кашлица има - ето по какво се различават

Как начинът на живот може да повлияе на нощната кашлица?

Някои аспекти на начина на живот също могат да засилят кашлицата вечер. Например, късното хранене увеличава риска от киселинен рефлукс, който, както вече споменахме, може да предизвика кашлица. Излагането на дим или замърсители в късните часове също може да раздразни дихателните пътища и да допринесе за по-силно изразени симптоми през нощта. Опитвайте се да избягвате тежки и мазни храни преди лягане и избирайте добре проветрена стая за спане, за да осигурите максимален комфорт на дихателната система.

Нощната кашлица е неприятно и често мъчително състояние, което се усилва поради комплекс от фактори – от циркадните ритми и постназалното стичане до влиянието на околната среда и хранителните навици. Разбирането на тези допринасящи фактори може да помогне за подобряване на качеството на съня чрез малки промени в начина на живот и адаптиране на средата. Ако кашлицата ви продължава или се изостря, е препоръчително да се консултирате със специалист, за да получите подходящо лечение.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес