Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е опасно да се пие прекалено много бира в жегите?

12 август 2024, 17:44 часа

Пиенето на бира в горещините не е препоръчително! Вярно, че бирата е продукт с ниско съдържание на алкохол, но така или иначе, все пак съдържа алкохол - което означава, че притежава диуретични и дехидратиращи, тоест, обезводняващи свойства. Простичко казано: когато пием бира, организмът ни губи повече влага, отколкото получава.

Д-р Елена Соломатина разказва следното за този проблем. 

Алкохолът е токсин, а в горещините се абсорбира бързо. Получава се бърз приток на кръв, което разширява кръвоносните капиляри, човек се зачервява. Изпотяването, задушаването и дехидратацията могат да доведат до съсирване на кръвта, топлинен удар и загуба на съзнание.

4 ползи за организма на любителите на бира

При това е обичайно бирата да се пие на големи порции, понеже се смята, че е нискоалкохолна и не вреди на организма. Но, когато слабият алкохол се приема в големи количества, той е еквивалентен на силен алкохол. Едно е да изпиеш 50 грама водка, друго е 2 литра бира – но крайният ефект и в двата случая се доближава. На човек му се струва, че бирата ще утоли жаждата – но на практика само я засилва. И понеже в такъв случай кръвната ви захар се покачва рязко, веднага искате да ядете.

По този начин пиещият бира попада в капана на омагьосан кръг: бира - насищане - еуфория - глад – ожадняване – бира... и всичко отначало! Човекът става агресивен и неадекватен. Кръвта се сгъстява и здравето ви се влошава.

Не е препоръчително да пиете и газирана вода, тя бързо се абсорбира в кръвта, извежда течността от организма, захарта се повишава и се появява силен глад.

С какво да заменим бирата?

По-добре е бирата и газираната вода да бъдат заменени с други, по-здравословни напитки. Минералната вода, квасът, доматеният сок (може и леко подсолен) разреждат кръвта.

Неподсладеният натурален сок от горски плодове също е добър.

Чудесен вариант е водата с лимонов сок. Лимонът стимулира производството на слюнка, освежава, има алкализиращ ефект и насища кръвта с кислород, което е много важно в такава жега.

Бирата натоварва венозната система и сърцето, което при интензивен прием, при пренапрежение се уголемява. Има дори термин „бирено сърце". То „увисва", става отпуснато и не действа добре, тъй като бирата потиска производството на основния мъжки полов хормон - тестостерона, а активизира женските хормони - естрогените. Жените, които злоупотребяват с бирата, са изложени на риск от рак на гърдата.

Колко бира да пием?

Не повече от един литър на ден - с алкохолно съдържание 3–5%. С толкова бира в кръвта ще попаднат около 40 грама етанол - това е границата на алкохола, който е допустимо да се консумира на ден. Но, все пак, е по-добре да се ограничите до една халба от половин литър дневно. И внимавайте: пиенето на бира с високо съдържание на алкохол - до 12%, може да има токсични последици.

Какви рискове носи пиенето на бира всеки ден през лятото

Колко калорична е бирата?

Калорийното съдържание на 100 грама тъмна бира е 49 kcal. В тези 100 грама от напитката се съдържат 0,35 грама протеини, 0 грама мазнини, 5,8 грама въглехидрати.

Калорийното съдържание на нефилтрираната, т. нар. „жива“ бира на 100 грама е 37 – 40 kcal. При злоупотреба с такава бира възниква хормонален дисбаланс, полезните вещества се измиват от организма, мозъчните клетки умират, функционирането на нервната система се нарушава, развиват се сърдечни и съдови заболявания.

Калорийното съдържание на безалкохолна бира в 100 грама е 25 kcal. И отново трябва да се внимава – названието „безалкохолна бира“ е всъщност рекламен трик. „Безалкохолната“ бира съдържа между 0,3 и 1,5 процента алкохол.

Внимание! Статията е само за информация. Пазете се от самолекуване, а по повдигнатите в нея въпроси се допитвайте до медик-диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес