Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да ядете банани всеки ден

03 март 2022, 14:25 часа

Знаете, че бананът е чудесен към овесени ядки, удобна закуска за пътуване и ключова съставка във вкусен бананов хляб. Но може да не осъзнавате, че бананите са едни от най-здравословните плодове, които можете да ядете. Ако този жълт плод ви е любим, вие и сърцето ви имате късмет. Едно от ключовите хранителни вещества в бананите, калият, е от съществено значение за здравото сърце.

Калият има ползи за здравето на сърцето

Изследвания са установили, че богатата на калий диета помага за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Средното увеличение от 1540 mg калий в диетата на ден е свързано с 21% намален риск от инсулт.

Получаването на достатъчно калий помага за поддържане на здравословен сърдечен ритъм. Когато има дефицит на калий, ниските нива могат да причинят сърдечни аритмии и потенциално да нарушат притока на кръв към мозъка, мускулите и органите. Калият също ви помага да усвоите въглехидратите и да изградите мускули. Комбинацията от тези предимства може да направи чудеса с вашите артерии, предотвратявайки сърдечни заболявания и инсулти в бъдеще. Има още повече изследвания, които показват, че богатите на калий храни, като бананите, трябва да бъдат част от вашата диета.

Храните, които затрудняват мозъчната дейност

Калият може да насърчи по-здрави артерии

В проучване от 2017 г. в Journal of Clinical Investigation, изследователски екип, разглежда мишки, които са генетично предразположени към развитие на сърдечно-съдови заболявания. Изследователите хранели мишките с диета, съдържаща или ниски, нормални или високи нива на калий.

Като цяло, мишките, подложени на диета с ниско съдържание на калий, са имали повече втвърдяване на артериите и натрупване на калциеви отлагания (калцият е компонент на свързаните със сърдечни заболявания мастни плаки), отколкото мишките, на които са дадени високи нива на калий.

Това си сигналите на тялото ви да спрете със захарта

Бананите не са единственият начин да ядете калий

Изследователите обаче трябва да повторят това при хората, за да направят окончателно заключение. Със сигурност няма да навреди да ядете богати на калий храни всеки ден, освен ако не сте инструктирани да следите приема си. Но не може да се каже, че една конкретна храна ще предотврати сърдечно-съдови заболявания. Трябва да вземете предвид цялата диета, както и други рискови фактори.

Въпреки това диетата DASH, която е предназначена да помогне за понижаване на кръвното налягане, е богата на калий, защото противодейства на ефектите на натрия в диетата. По-ниското кръвно налягане обикновено води до по-нисък риск от сърдечни заболявания.

За повечето хора яденето на богати на калий храни като банани, сладки картофи, боб и тъмни листни зеленчуци ще допринесе за здравословна диета и вероятно ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Повечето възрастни трябва да се стремят да получават 2600 до 3400 mg калий дневно. Един среден банан има 422 mg калий, така че те са отличен източник на минерала.

Макар че бананите имат репутация, че съдържат много калий, други храни също го правят. Препоръчват се броколи, спанак, моркови, карфиол и други зеленчуци. Например, един средно печен картоф с кожа съдържа 941 mg калий.

Така че не се притеснявайте, ако не харесвате жълтите плодове, все още има много начини да ядете необходимото си дневно количество калий.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес