Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително включете тези мазнини в диетата си

24 март 2022, 10:30 часа

Мазнините са заклеймени като едни от най-големите виновници за наднорменото тегло и нездравословното състояние на човек. Но в съвременния дигитален свят все по-голяма популярност придобиват здравословните мазнини и това как да ги включим правилно към нашата диета, така че максимално да извлечем ползите от тях. 

Какви мазнини познаваме?

Мазнините, които са базирани на мастната киселина, разглеждаме в 2 групи – наситени и ненаситени. Наситените запазват твърдостта си на стайна температура и така можете да ги различите. Такива са например кокосовото масло и свинската мас. Примери за ненаситени мазнини можем веднага да дадем със зехтина или авокадото, които се втечняват.

От своя страна, ненаситените мазнини продължават да се разделят на групи:

Мононенаситени мазнини

Мононенаситените мазнини са полезни за сърцето обаче трябва да избягваме да ги използваме, когато готвим на високи температури.

Полиненаситени мазнини

Полиненаситените мазнини са омега-3 и омега-6 например, като първите можем да открием предимно в животински и растителни храни – най-често риба и орехи, а втория вид откриваме под формата на линолова киселина в някои храни, както и омега-6 се произвежда в организма като арахидонова киселина.

Ако в организма ни има значително по-високи количества омега-6 се увеличава рискът от възпаления, заболявания на сърцето и отключване на някои видове рак. Ако съумеем да редуцираме нивата на омега-6 отново можем да понижим тези рискове и значително да намалим опасностите за здравето ни. Как обаче да стане това?

Като първа и основна стъпка трябва да предприемем значително редуциране на консумираните преработени храни, в чиито състав откриваме индустриални масла като соя, шафран или рапица. Втората стъпка е увеличаването на приетите омега-3 мастни киселини, които ще съумеят да потушат възпаленията. 

Наситени мазнини

Наситените мазнини откриваме в месата, млечните продукти, кокосовите орехи, какаовото масло и т.н. Познати са ни като „лоши“, тъй като могат да повишат холестерола, но всъщност не съществуват конкретни доказателства за вредите от наситените мазнини върху заболяванията на сърцето.

Кои храни, богати на здравословни мазнини, да включим в менюто си?

Ако искате да водите здравословен и балансиран начин на живот, не е проблем да консумирате здравословни мазнини, а е дори препоръчително, като:
•    Зехтин – по възможност екстра върджин, който е богат на антиоксиданти, полифеноли и растителни вещества. Бори се със свободните радикали в организма;
•    Авокадо – можем да използваме прясно авокадо или масло от авокадо за приготвяне на различни ястия;
•    Мазни риби – едни от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини;
•    Кокосово масло – подпомага доброто храносмилане;
•    Яйца – богати на холин, протеини, аминокиселини;
•    Ядки – изключително ценни за здравето ни и богати на витамини и полезни хранителни вещества.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес