Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забранено е психологът да казва тези 3 неща - сменете го, ако ги чуете

02 юни 2024, 17:00 часа
Реклама

Всеки от нас се нуждае от събеседник, за да види себе си отвън и да разбере сложните чувства. Древногръцкият философ Сократ е говорил за ползата от диалозите, а днес никой не се съмнява колко лечебна и трансформираща може да бъде работата с компетентен психолог.

Но може ли човек, който знае минимума за психологията, да разпознае навреме непрофесионалния терапевт? Според клиничния психолог Татяна Баранова има 3 фрази, които трябва да ви подскажат, че е време да смените терапевта си.

Психологическата помощ и консултирането на клиента е сложен и отговорен процес, който изисква специални знания и умения и пълна емпатия.

Нека обсъдим трите фрази, които психологът не бива да казва на своите клиенти:

Психолог: Два знака, че партньорът ви е наистина лоялен

„Трябва да направите...“

Изявления, които потискат волята на клиента, лишават го от възможността да взема самостоятелни решения и му налагат действия.

Ако се провежда планирана психологическа работа и ситуацията не е животозастрашаваща, терапията се основава на уважение към клиента, неговата автономност и индивидуалност. Използването на фрази, които налагат собствената воля на човека, пречи на развитието на конструктивна работна атмосфера и създава недоверие.

Компетентният психолог може да бъде сравнен с водач: той помага на клиента да преживее предишните си преживявания по безболезнен начин, да изясни собствените си цели и намерения, а след това го подкрепя в намирането на решения, които най-добре отговарят на индивидуалните му потребности.

„Аз знам от какво се нуждаете.“

Непоисканият съвет се възприема като сигнал за потенциална заплаха.

Психологът не бива да приема, че знае по-добре от клиента, отколкото самият той. А ако психологът „знае“, той или тя не трябва да му го казва в очите.

Всеки човек черпи от своя уникален опит, има индивидуални преживявания и предпочитания. Това превръща всеки клиент в главния експерт по неговия проблем.

Работата на психолога е да създаде атмосфера, в която клиентът да може свободно да изразява своите мисли, чувства и потребности. Неговата цел е да преведе клиента през процеса на саморефлексия и да му помогне да придобие нови перспективи и прозрения.

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

„Така трябва да се чувствате.“

В терапията често се задават въпроси за чувствата, но терапевтът не ги оценява и не казва на клиента как да реагира на дадено събитие.

Психологическите емоции и преживявания са уникални за всеки човек. Различните хора могат да възприемат и да реагират по различен начин на една и съща ситуация. Психологът уважава индивидуалността на всеки клиент и признава правото му на собствени емоции и чувства.

Подкрепата и разбирането от страна на професионалиста трябва да помагат на клиента да разпознава, изразява и обработва емоциите, а не да ги нарушава или отрича.

Какво включва помощта на консултанта?

В крайна сметка осъзнаваме, че компетентният психолог няма готов универсален отговор, към който целенасочено да води всеки клиент.

Вместо да използва забранени фрази в опит да оцени действията и чувствата на човека или да му каже „как да постъпи правилно“, психологът трябва да се съсредоточи върху създаването на безопасна и подкрепяща среда, в която клиентът да се чувства комфортно и да говори свободно и открито за своите мисли и емоции. Специалистът помага да се „поставят нещата в перспектива“ и да се намери решение чрез диалог и предложени упражнения.

Терапията трябва да подпомага човека в собствения му процес на себепознание и развитие, а не да налага убежденията или приоритетите на терапевта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес