Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За колко време минава слънчево изгаряне?

21 юни 2024, 08:44 часа

Продължителното излагане на слънце може да предизвика изгаряния на кожата в различна степен, причинявайки зачервяване, парене и много дискомфорт. Въпреки това, има някои естествени начини да помогнете на изгарянията да заздравеят по-бързо, да намалите болката и да подобрите състоянието си.

Д-р Мануел Рейш обяснява тук как може да стане това. 

Къде да лекуваме слънчево изгаряне?

По принцип слънчевите изгаряния може да се лекуват в домашни условия, като следвате някои немного сложни напътствия - но ако чувствата прекалено силен дискомфорт, препоръчително е да отидете в медицинско заведение, за да започнете по-подходящо лечение. То може да включва употребата на антибиотик, аналгетик или противовъзпалителни мехлеми, например.

Ето 5 прости съвета, които помагат за лечение на слънчево изгаряне в рамките максимум на 5-7 дни.

1. Охладете добре кожата

Първият съвет е може би най-важният в целия процес на грижа за последиците от слънчево изгаряне и се състои в това да охладите добре кожата. За целта би трябвало да приложите обливане на пострадалата зона със студена вода, като оставите водата да тече върху засегнатата област 5 до 10 минути, за да сте сигурни, че всички слоеве на кожата се охлаждат и процесът на изгаряне е спрял.

Първа помощ при слънчево изгаряне, какво категорично не трябва да правите

2. Студени компреси от лайка

Все пак, след като изгарянето бъде овладяно и кожата се охлади, нормално е дискомфортът да продължи, особено в случай, че е много горещо. Ето защо, един от начините за облекчаване на състоянието и поддържане на изгорената зона хладна е налагането на студени компреси, които могат да се направят с чай от лайка. Причината да се използва това растение е, че лайката има успокояващи и лечебни свойства, които помагат за възстановяване на кожата. Независимо от това, всеки тип студен компрес ще помогне осезаемо в борбата с дискомфорта.

За да направите студени компреси от лайка, трябва да направите чай от лайка, да го оставите в хладилника, докато изстине и след това да накиснете в него марля, парче памук или чиста кърпа. След накисването трябва да се отстрани излишната течност, като изцедите текстила, марлята да се сложи върху изгорената кожа и да се остави да въздейства няколко минути – това се извършва няколко пъти на ден.

3. Без (!) хигиенни средства

Хигиенните продукти от типа на сапун и шампоани, може да навредят на кожата, като причинят изсушаването й. Затова в случай на слънчево изгаряне най-добрият вариант е да се ползва душ или обмиване само с вода, поне в засегнатата област, без да търкате кожата. След банята или измиването също не се препоръчва да използвате кърпа върху мястото на изгаряне, а да го оставите да изсъхне на сянка.

Зачервено лице? Ето как да излекувате бързо слънчево изгаряне

4. Хидратирайте кожата си

Друг много важен съвет е да хидратирате добре кожата си всеки ден, веднага след душ и няколко пъти на ден, като нанасяте добър хидратиращ крем за борба със сухотата на засегнатата област. Може да се използват хидратиращи и успокояващи кремове на основата на лечебни растения, като алое вера, понеже това допълнително ще успокои кожата, намалявайки дискомфорта.

За да хидратирате кожата си отвътре навън, е препоръчително да пиете поне 1 литър вода на ден.

5. Консумирайте лечебни храни

Някои храни като прясно и кисело мляко, яйца, риба тон или броколи имат лечебни свойства, които помагат в грижата за кожата и намаляват възпалението от изгаряне, улеснявайки по-бързото заздравяване. И обратно: храни с високо съдържание на захар или с много подправки може да навредят на възстановяването.

Затова прилагането на диета, богата на лечебни храни и с ниско съдържание на преработени продукти, е друг отличен начин за подхранване на тялото и подпомагане на заздравяването на изгаряния.

Внимание! Статията дава само общи сведения и информация. Не се самолекувайте и винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес