За колко време Луната обикаля Земята?

21445
За колко време Луната обикаля Земята?
Снимка: iStock

Земята се завърта за 24 часа около своята ос, а около Слънцето – за една година. Но какво да кажем за Луната? Дали тя се върти също?

Да, и Луната се върти - но това става много по-бавно, отколкото Земята. Едно „лунно денонощие“ е равно на около 29.53 земни. С други думи, докато Земята се върти изцяло около оста си на всеки 24 часа, Луната прави това приблизително на всеки 709. За разлика от Земята, на Луната липсва атмосфера, затова там няма въздушно съпротивление, което да забавя евентуални движещи се обекти; ето защо, ако нещо върху нея започне да се върти, ще го прави много по-дълго време.

Луната и Земята упражняват взаимно гравитационно влияние една спрямо друга. Винаги силата на привличане е по-силна там, където двете тела са директно едно срещу друго - това кара Земята и Луната леко да се разтягат. Същото явление предизвиква морските приливи и отливи на Земята. Нашата спътничка може и да се върти твърде бавно, но нейното въртене предизвиква важни събития върху планетата ни.

Магията на нощта: Как да получите знака от съдбата на Синята луна: 31 август 2023 г.?

Луната се движи по елипсовидна орбита около Земята. Скоростта на движението на Луната по нейната орбита е малко повече от километър в секунда - 1,023 км/сек, а въртенето около оста - 37 км/ч. Елипсовидната траектория на въртене на Луната е наречена така, защото нейната орбита има формата на сплескан кръг – елипса. От Земята обикновено не се забелязва, че Луната се върти. Всъщност тя извършва едновременно 3 основни свои движения: първо - около Земята; второ, заедно със Земята – около Слънцето, и трето - около собствената си ос. Но наблюдател от Земята няма как да забележи това.

Има най-различни хипотези как Земята е получила своя сателит. Една от най-популярните е теорията за т. н. „гравитационно улавяне“ - тя твърди, че Луната била блуждаещо тяло като астероид, когато била уловено от гравитационното привличане на Земята. Според тази хипотеза Луната е създадена другаде в пределите на Слънчевата система, а после е започнала да се върти около Земята. Ако следваме тази хипотеза, това означава, че Луната вече се е въртяла около оста си, когато Земята я привлякла.

Как се върти Луната?

Луната прави около своята ос един пълен оборот на денонощие. Това се нарича синхронно въртене. Този режим на въртене предполага, че спътникът се върти по такъв начин, та само половината от него винаги се вижда от планетата-майка. От другата страна на Луната, съответно, Земята няма да се вижда.

Между другото, това се случва не само с нашия спътник. Например, спътникът Харон, който придружава Плутон, винаги е обърнат към него само с една страна. Спътниците на Марс - Деймос и Фобос, също демонстрират синхронно въртене с планетата-майка.

Знаете ли какво е „Вълча луна“?

Луната е покрита с хиляди кратери, чийто диаметър е над 1 километър. Повечето от тях са на десетки и стотици милиони години и са добре запазени поради липса на ерозираща ги атмосфера или геоложка активност по повърхността на Луната. Най-големият кратер, който е и най-големият в цялата Слънчева система, е разположен на обратната страна, недалеч от Южния полюс – с диаметър 2240 км и дълбочина 13 км.

Наричат тъмните и безлики лунни равнини „морета“, понеже древните астрономи ги смятали за истински водоеми. Но това са, фактически, огромни полета от втвърдена базалтова лава, образувана в резултат на сблъсъци с астероиди. Лунните повърхностни морета са почти изцяло върху видимата страна, а на обратната страна на Луната има много малко от тях. Учените считат, че тази асиметрия именно е причината центърът на лунната маса да е изместен спрямо геометричния й център. Директно върху повърхността на Луната има слой прах - реголит, който, подобно на лунната кора, е доста неравномерно разпределен по повърхността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

На Петровден - какво да направим за късмет през цялата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com