Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможни причини при проблеми със забременяването

19 август 2021, 10:40 часа

С въпроса "Защо не мога да забременея?" трябва да се консултирате с лекар, ако не можете да заченете дете в продължение на една година от брачния живот на фона на пълен отказ от всякакви контрацептиви и при условие на редовен сексуален живот.

Какви пречки могат да възникнат по пътя към желаната бременност? Причините за безплодие могат да бъдат чисто физиологични, тоест поради състоянието на тялото на жена и / или мъж. Възможни са и психологически причини за безплодие, както и безплодие с неизвестен произход (тоест безплодие, чиято причина не може да бъде установена в хода на диагностичните мерки), комбинирани форми на безплодие. Помислете за най -честите причини за безплодие при жени и мъже.

Психологическата причина за безплодие

Понякога причината да не забременеете е психологическото състояние на бъдещата майка.

В такива случаи въпросът "Как да забременеете?" трябва да се свържете не само с репродуктивен специалист, но и с психолог, който ще помогне на жената да идентифицира най -мощните източници на хроничен стрес и да се отърве от тях. Най-вероятно ще се нуждаете и от помощта на гинеколог-ендокринолог, който помага за нормализиране на хормоналните нива в организма.

Хормонални проблеми

В около 30% от случаите безплодието при жените е причинено от нарушения в ендокринната система. Основният симптом на този тип безплодие е постоянната липса на овулация или нейната нередовност. С други думи, една жена има неизправност в узряването на яйцеклетката и излизането й от фоликула поради нарушения в работата на хормоналната система. Причината за това нарушение може да бъде патология на централната нервна система, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

Безплодието, причинено от хормонални фактори, се лекува с медикаменти, а при правилно установена причина за хормонален дисбаланс в организма и правилно предписано лечение, има добра прогноза.

Запушване на фалопиевите тръби

Около 30-35% от случаите на временно женско безплодие се дължат на т. нар. "Тръбен фактор" - нарушение на проходимостта на фалопиевите тръби. Причината за този проблем може да бъде възпалително заболяване на таза, ендометриоза, аборт. Запушването на фалопиевите тръби възниква поради "залепването" на тъканите в тръбите (запушване). Освен това структурите, отговорни за напредъка на яйцеклетката, се променят - в такива случаи съществува заплаха от извънматочна бременност.

Степента на увреждане на фалопиевите тръби може да бъде различна, прогнозата за началото на бременността зависи от тежестта на процеса.

Безплодието може да бъде причинено от маточен фактор

Така нареченото маточно безплодие е друг отговор на въпроса защо не е възможно да забременеете. Маточните разстройства се срещат в 5-10% от случаите на женско безплодие. Анормално положение на матката, различни малформации на нейното развитие, аденомиоза, миома на матката, патология на шийката на матката - това е списъкът с най -честите причини за т. Нар. Маточен фактор за безплодие.

Особено често жените с миома на матката идват при гинеколог-репродуктолог с оплакване „не мога да забременея“. В такива случаи лекарят често препоръчва операция за отстраняване на миомния възел с помощта на лапароскопска или хистероскопска хирургия. В по -голямата част от случаите, след компетентно извършена операция, една жена може самостоятелно да забременее и да роди бебе.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес