Враг в дома ви: защо това красиво цвете не трябва да се държи у дома

2083
Враг в дома ви: защо това красиво цвете не трябва да се държи у дома
Снимка: iStock

Ако при избора на растение все още се ръководите само от неговата красота, тогава не се изненадвайте от появата на неприятности, които започват да се появяват в живота ви буквално от нищото.

Защо обичаме растенията в дома? Най-малкото заради красотата и уюта, които придават на помещенията, като максимум заради полезните свойства, които влияят благоприятно на климата в жилището и на благосъстоянието на домакинството. Но какво да кажем за противоположните свойства?

Знаете ли, че красивите на пръв поглед растения могат да се окажат истинска отрова, която за нула време ще превърне живота ви в кошмар? Безплодие, бедност, самота - това не е пълният списък на страничните ефекти, приписвани на "невинната" дифенбахия. Дали това е така в действителност - нека се занимаем с него по ред.

Родом от тропическите гори на Южна и Северна Америка е един от основните любимци на много хора по света. Красивата и величествена дифенбахия ви позволява да създадете малък оазис у дома, който ни доближава до природата и придава на стаята неповторима атмосфера на екзотика и уют. Красавицата с пъстри листа е получила това необичайно име в чест на австрийския градинар, който я отглеждал в императорската градина.

Въпреки това, въпреки визуалната си красота и непретенциозност (заради които много домакини просто обожават това растение), дифенбахията е обвита в множество предзнаменования, които карат и най-невярващите да се разделят с нея.

"Вредни" растения, които не трябва да отглеждате у дома

Например нашите предци са били сигурни, че това вечнозелено растение от семейство Ароидни причинява безплодие. Ако някоя двойка дълго време не е можела да зачене заветното бебе, те са приписвали тази неприятност на цветето, което мирно е украсявало стаята им и неволно е разпространявало вредните си "вибрации".

Много самотни момичета се страхували от дифенбахията също толкова, колкото и съпрузите. Те вярвали, че то, подобно на кактуса, отблъсква мъжете. Този извод бил направен благодарение на внимателни хора, които забелязали, че щом това цвете се появи в къщата, конфликтите със съпрузите започвали да се появяват буквално на място, а потенциалните ухажори изчезвали от живота на жените като с едно щракване на пръст.

Заслужава да се отбележи, че не по-малко страх дифенбахията вдъхвала и на мъжете. Хората казвали, че тя може сериозно да отслаби потентността. А ако растението се издигне в спалнята, това е катастрофа... Липса на сексуално желание, пълно безразличие към партньорката и пълна импотентност. Какъв е лекът? Просто се отървете от многострадалното цвете.

Предците ни са вярвали, че дифенбахията може да привлече смъртта. И то не само домашните, но и любимите им домашни любимци.

По принцип, както може би сте разбрали, има много суеверия, свързани с това нещастно, но невероятно красиво растение. Те нямат никакво научно потвърждение, така че дали да вярвате в силата им, или да отпишете всичко на случайностите, зависи от вас. Предлагаме ви да смените малко посоката и да погледнете по-реалистично на дифенбахията. Бъдете предупредени: в нея все още се крият много опасности.

Тези цветя са опасни за здравето и е по-добре да ги махнете от дома си

Неоспорим факт е, че това цветно растение е отровно. Най-вероятно това се дължи на калциевия оксалат и ензимите, които могат да причинят кожен дерматит. Що се отнася до сока от дифенбахия, той може да започне конюнктивит, ако попадне в очите. Не по-малко опасни са листата на цветето и за котките. Подобна закуска може да провокира оток на ларинкса до спиране на дишането, така че наблюдавайте внимателно домашния си любимец.

Но ако вече сте имали време да се изплашите до смърт и сега бързате да "свиете" дифенбахията си, за да я отнесете някъде далеч от къщата, тогава ще добавим едно малко постскриптум. Доказано е, че благодарение на съдържанието си на фитонциди това цвете има способността да дезинфекцира въздуха, унищожавайки множество патогени в него. Това означава, че не е нужно да се притеснявате за токсичните вещества, които могат да попаднат в апартамента ви от близките фабрики или паркинги (помните ли изгорелите газове, които също не са добри?).

Дали да имате дифенбахия у дома, зависи изцяло от вас. Ако все пак сте съгласни с идеята, че народните поверия трябва да останат в миналото, опитайте се да се съобразите с реалността и не забравяйте да носите ръкавици, когато решите да пресадите това цветно екзотично растение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Манифестиране: 4 знака, че вашето желание скоро ще се сбъдне

4 предупредителни знака от Вселената, които не трябва да пренебрегвате

Таро хороскоп за месец ЮЛИ за всяка зодия

Най-щастливата зодия през юли 2024: Желанията се сбъдват, идват внезапни печалби и любов!

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com