Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Влияе ли мазната храна на храносмилането?

15 октомври 2024, 16:23 часа

Проблемите с храносмилането са едни от най-честите, които човек може да изпита. Това е свързано с усещането за дискомфорт веднага щом приемете храна, като стомашна болка, повръщане, подуване на стомаха. И за много хора тези симптоми са причинени от вид храна, която има отрицателен ефект върху тялото, дори ако не консумираме големи количества. Експертите казват, че един от най-големите проблеми са храните, които съдържат мазнини.

Още: Противовъзпалителна напитка, която можете да си приготвите у дома

Какво трябва да имаме предвид

Мазнините се усвояват по-бавно от въглехидратите или протеините, така че могат да причинят стомашни проблеми при някои хора. Някои проучвания показват, че когато ядете мазни храни, мускулите на хранопровода могат да се отпуснат твърде много, причинявайки това, което наричаме рефлукс.

През 2016 г. статия, публикувана в Advanced Biomedical Research, показва, че мазнините могат да влошат симптомите на лошото храносмилане, като повлияят на храносмилателния хормонален отговор. Някои хора обаче казват, че храносмилателната им система се подобрява, когато ядат малки порции мазни храни. Експертите казват, че са необходими повече данни по този въпрос, но храносмилателните проблеми остават налице.

Как да се справим

За да елиминирате всякакви храносмилателни проблеми, опитайте се да не консумирате напитки, съдържащи въглехидрати, газирани напитки, кафе, избягвайте цигари и противовъзпалителни лекарства. Препоръчително е да спите колкото се може повече, за да не дразните стомаха и доброто храносмилане.

Още: 10 полезни съвета за справяне с подутия корем

Избягването на храни с високо съдържание на мазнини е обмисляне на диета без храни с високо съдържание на мазнини. Ако проблемите продължават, консултирайте се с лекар специалист, за да получите най-ефективното лечение.

Статията има информативен характер ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес