Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витамини за есента: Кои са нужни за подобряване на здравето?

26 октомври 2024, 09:30 часа

Есенният студ, киша и късият ден отслабват имунната система. Витамините A, C, D и други ще помогнат за неговото укрепване. NUR.KZ научи от експерти и специализирани издания от какви продукти да ги вземе. 

 

Витамин А 

Още: Лекари обясняват: Каква е разликата между витамин D и D3 и кой е по-добър за вас

Витамин А през есента е необходим за профилактика на кожни и очни заболявания. С негова помощ можете да възстановите кожата и да укрепите човешката имунна система. Дефицитът на витамин А води до суха кожа, отслабена имунна система и лошо зрение през нощта. 

Има много от него в тиква, моркови, броколи, райска ябълка, черен дроб, яйца, масло и рибено масло. Това е мастноразтворим витамин, така че усвояването му от зеленчуци и плодове ще бъде по-високо, ако добавите към тях растително масло. 

 

Витамин B₆ 

Още: Лекар: Тези витамини НЕ трябва да се пият заедно

Експерти от Mayo Clinic казват, че витамин B₆ има противовъзпалителни свойства. Важен е за здрава имунна система и е от съществено значение за нормалното развитие на мозъка и поддържането на нервната система. Пиридоксинът участва в производството на невротрансмитера серотонин, така че неговият дефицит може да провокира депресия. При липса на хранителни вещества се появява анемия, разсеяност и отслабване на имунната система. Препоръчителният дневен прием на витамин B₆ за възрастни е 1,3 mg, но след 50 години нуждата от това хранително вещество за жените нараства до 1,5 mg/ден, а за мъжете до 1,7 mg/ден. Източници на витамин B₆: домашни птици, риба, картофи, нахут, банани и обогатени зърнени храни. 

 

Витамин B₁₂ 

Липсата на кобаламин, витамин B₁₂, засяга когнитивната функция и се превръща във фактор, който увеличава риска от развитие на есенна депресия. 

Още: 6 признака, че не приемате достатъчно витамин B12

Недостигът на витамин B₁₂ е особено лош през по-студените месеци поради ефекта си върху настроението. Доказано е, че този витамин е полезен при проблеми, свързани с настроението, като сезонно афективно разстройство, което хората могат да изпитат през есента, когато времето се промени. 

Кобаламинът влиза в тялото с храни от животински произход: говеждо, птиче, черен дроб, бъбреци, яйца, мляко, твърдо сирене, сьомга, риба тон. 

 

Витамин С 

Витамин С е мощен антиоксидант, който стимулира производството на фагоцити, клетки на имунната система. 

Имайки това предвид, трябва да дадете приоритет на консумацията на хранителни вещества като витамин С и цинк. 

Повечето от него се намират в пресни горски плодове и плодове, включително ябълки, цитрусови плодове (портокали, грейпфрути, мандарини и лимони), морски зърнастец и киви. 

 

Витамин D 

Витамин D (холекалциферол) участва в поддържането на имунната система, облекчава апатията и депресията, подпомага усвояването на калция. 

Витамин D е много важен, особено през есента заради намаленото му производство в организма при излагане на слънце. 

Можете да получите холекалциферол от мазни риби (сьомга, сом, скумрия, сардина, риба тон), хайвер, черен дроб на треска, яйчен жълтък и млечни продукти.

 

Витамин Е 

Витамин Е насърчава производството на Т-клетки, които изпълняват имунната функция, подобрява съдовата еластичност, забавя образуването на холестеролни плаки и е необходим за нормалното функциониране на репродуктивната система. 

Най-високите нива на алфа-токоферол се намират в растителните масла, зелените листни зеленчуци (спанак, манголд, зеле), яйцата, ядките и семената. Това е мастноразтворим витамин, така че се усвоява по-добре от тялото, ако се консумира с добавено масло. 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес