Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ветеринар: Признак №1, че кучето ви страда от хронична тревожност

03 юли 2024, 05:20 часа
Реклама

Всеки, който има куче, вероятно знае, че то може да страда от безпокойство също като хората. Когато то продължава със седмици или месеци, се нарича "хронична тревожност". И също както при хората, този постоянен стрес може сериозно да повлияе на благосъстоянието на кучето.

Още: Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Докато някои признаци на тревожност при кучетата са очевидни, други могат да ви изненадат. Нека разгледаме какво казват ветеринарните лекари за хроничната тревожност при кучетата, включително един неочакван предупредителен знак, за който да внимавате.

Какво означава "хронична тревожност"?

Д-р Аманда Чеймбърс, ветеринарен консултант, обяснява това просто: "Повечето ветеринарни лекари смятат, че терминът "хроничен" означава продължителност от три седмици или повече, следователно хроничната тревожност ще бъде описана като тревожност, продължаваща три седмици или повече."

Д-р Марти Бекер, главен ветеринарен лекар и основател на Fear Free, добавя повече подробности: "Хроничният стрес при кучетата е неадаптивен - което означава, че е вреден за благосъстоянието на кучето - и се състои от продължително или многократно активиране на системата за реакция на стрес. Той се отразява негативно на физическото и психическото здраве на кучето и на качеството му на живот."

Какво причинява тази продължителна тревожност?

Д-р Чеймбърс казва, че тя "често е причинена от скрит проблем, като например страх от изоставяне или тревожност от раздяла, или може да бъде причинена от нова среда или нови условия. Това може да включва преминаване на собственика от дистанционна работа към отсъствие за един ден или понякога поради преместване в друго жилище или осиновяване на нови домашни любимци."

Изненадващ признак № 1 за хронична тревожност на кучето ви според ветеринарните лекари

Може би ще се шокирате да научите, че прекомерното линеене може да е сигнал за тревожност, но това е вярно.

Д-р Бекер обяснява: "Когато кучето е стресирано, тялото му отделя хормон, наречен кортизол, който може да повлияе на космените фоликули и да накара кучето да линее повече от обикновено. Следователно, ако собственикът забележи, че кучето линее повече от нормалното в определена ситуация, и няма друго обяснение, като например сезонни промени, алергии или паразити, това може да е знак, че кучето страда от хроничен стрес."

Друг изненадващ признак?

Задушаване. Д-р Чеймбърс отбелязва: "Задухът може да е нормален, ако палето е горещо или се натоварва, но задухът може да е признак и на скрит проблем, като болка, дихателни нарушения или тревожност и стрес."

4 други признаци на хронична тревожност при кучетата

  • Прекомерно облизване или дъвчене

Д-р Силвалин Хамънд казва: "Един изненадващ признак за хронична тревожност при кучетата е прекомерното облизване или дъвчене, често на собствените им лапи. Това поведение може да показва, че кучето се опитва да се успокои, когато се чувства тревожно".

  • Разхождащо се куче

Д-р Чеймбърс посочва: "Ако вашият домашен любимец обикаля стаята напред-назад, докато сте вкъщи или докато ви няма, това може да е признак на тревожност. Това крачене често е придружено от виене или пръхтене".

  • Вокализация

"Ако вашият домашен любимец хленчи, лае или ръмжи в моменти, които може да не изглеждат подходящи, или това е придружено от крачене, това може да е признак на тревожност", добавя д-р Чеймбърс.

  • Разрушаване

Д-р Чеймбърс предупреждава: "Този признак се свързва най-вече с тревожността от раздяла, но може да бъде най-лошият сценарий за много собственици, които се прибират вкъщи и намират изгризани обувки или възглавници на дивана."

Какво да направите, за да помогнете

Ако забележите тези признаци, ето какво можете да направите:

  • Упражнения и рутина

Д-р Хамънд предлага: "Съсредоточете се върху осигуряването на структурирана рутина и много упражнения, за да им помогнете да се чувстват сигурни."

  • Помощни средства за успокояване

"Като ветеринарен лекар с обща практика често препоръчвам успокояващи лакомства или гризалки за кучета, изправени пред различни стресови обстоятелства", казва д-р Хамънд.

  • Отвличане на вниманието

Д-р Хамънд съветва: "Даването на кокал на кучето ви ще му помогне да се занимава през целия ден. Костите помагат да се отвлече вниманието им от фактори, които могат да бъдат стресиращи, и са вкусен начин да ги държите спокойни и щастливи в продължение на часове, подобрявайки качеството им на живот."

  • Консултирайте се с ветеринарен лекар

Д-р Чеймбърс препоръчва: "Ако е прекалено тежко, помислете за връзка с вашия ветеринарен лекар, за да обсъдите лекарствата, които могат да бъдат предписани за подпомагане на хроничната тревожност."

  • Намалете стресовите фактори

Още: Топ 5 на най-мързеливите кучета

Д-р Бекер съветва: "Собственикът трябва да се опита да сведе до минимум или да избягва излагането на кучето на стресогенни фактори в околната среда, като силни шумове, претъпкани пространства, непознати хора или животни, промени в рутината или раздяла със собственика."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес