Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важните неща, които да имате предвид при наемането на жилище

30 ноември 2021, 10:20 часа

Ако ви се налага да наемете дадено жилище има някои неща, които са важни и на които трябва да се обърне внимание, преди подписване на краен договор. Нека видим кои са те:

Мястото на локация е едно от най-важните неща при избор на жилище. Преди да започнете търсенето, ориентирайте се за районите, които са удобни за вас. Най-вече изискванията са личностни и специфични като – близост до транспортни спирки, училища, детски градини, работно място, централни магазини. Разбира се, най-важен е и финансовият фактор и цената на жилището в желания от вас квартал. Ако ви предстои оглед, добре е да проучите конкретния район, в който се намира то. Трябва да се поинтересувате дали не е твърде шумно, какви институции и магазини има в района, каква е възможността за придвижване до други места на града. Добре е да се запознаете и  с това какви хора ще ви бъдат съседи.

Сигурността на входната врата също е нещо много важно, дали тя е здава, заключва ли се добре и ако има нужда трябва да смените ключалките с по-здрави такива.

Изолацията и състоянието на дограмата също са важни, за да може да знаете как и дали ще е необходимо да отоплявате и охлаждате жилището си. Трябва да се обърне внимание дали е направено саниране на апартамента, дали прозорците се оварят и затварят безпроблемно и какво е състоянието на всеки процорец.

Банята е доста важна част от помещенията в апартамента, които са трудни за ремонт, защото по време на тези дейности, тя е неизползваема и това създава големи неудобства за обитателите на апартамента. Трябва да огледате добре състоянието и, здрави ли са плочките, мивката, душът, тоалетната, има ли или няма следи от теч.

Подовата настилка също е много важна и нейното състояние. Трябва да видите дали паркетът или ламинатът са здрави, скърцат ли, има ли различни хлътнали или подвигнати части. Ако не ви допада настилката или я усещате твърде студена, впоследствие може да закупите килими.

Осветлението е друга важна част от едно жилище, което трябва да разполага с достатъчно силно такова. Трябва да проверите в какво състояние са всички осветителни тела и дали през деня влиза достатъчно естествена светлина в апартамента.

Мястото на съхраняване в едно жилище е също доста важно, за да може да се поберат всички нужни вещи и домакински уреди. Хубаво е дома ви да има килер или вграден гардероб. Ако пък апартамента ви е малък, може да се опитае да оптимизирате пространството в него. Мазето и таванското помещение също са важни, а може да се окажат удобни, ако пространството ви е малко за съхранение в самото жилище.

Обзавеждането в апартамента също е важно да е в добро състояние, да има здрави мебели и уреди, които да са практични и удобни.

Допълнителни услуги. Освен задължителните стандартни като – вода, ток или парно, поинтересувайте се има ли вече свързана телевизия, интернет, за да не се налага да сврзвате отново такива ако вече има такива. Блока разполага ли с асансьор, как се поддържа входа, има ли достатъчно места за паркиране, ако имате кола.

Преди да подпишете крайния договор, задължително го прочетете и поискайте копие за вас самите. Проучете добре всички условия и дали те ви устройват.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес