Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В каква вода се варят яйцата - топла или студена

03 април 2024, 14:54 часа
Реклама

На всеки се е случвало да си свари по някое друго яйце за закуска. Но обръщали ли сте внимание, че понякога яйцето се спуква, а друг път не. Причината за това може да бъде водата, в която ги варите? Нека разгледаме двата метода и техните предимства.

Варене на яйца в студена вода

Много домакини предпочитат този метод - слагат яйцата в тенджера със студена вода и след това ги поставят на котлона. Счита се, че това предотвратява спукването на черупката и осигурява равномерно варене. Правилният начин е да измиете яйцата от мръсотията и след това да ги оставите във вода, която започва да ври. Времето за варене зависи от желания резултат - от 4 до 10 минути, в зависимост от степента на готовност, която искате да постигнете.

Тайните на варенето на яйцата за боядисване - няма да се спукат никога!

Варене на яйца в топла вода

Другият метод включва слагането на яйцата във вода, която вече ври. Преди това е важно яйцата да са на стайна температура или поне леко топли. Това се прави, за да се предотврати спукването на черупката поради внезапната температурна промяна.

В крайна сметка, независимо от метода, който изберете, важно е да следвате някои основни правила - да подготвите яйцата, да не ги варите прекалено дълго и винаги да добавяте сол във водата. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес