Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удължете живота на климатика с тези прости хитрини

01 януари 2022, 15:05 часа
Реклама

Освен функцията за охлаждане, климатикът се грижи и за качеството, включително за чистотата на въздуха в къщата. Има филтри, които изискват смяна. Ако се грижим правилно за нашия климатик, ще се радваме на неговата безотказна работа, висока ефективност и ще осигурим комфорт на членовете на домакинството, пребиваващи в климатизираното помещение.

Защо да почиствате климатика у дома

Твърди се, че климатикът е инсталация, която на практика не изисква поддръжка. Това обаче не е така! Процесът на охлаждане на въздуха произвежда много влага. Както знаете, излишната водна пара във въздуха е пагубна за здравето на хората, които я дишат, както и за самата сграда. Влагата насърчава развитието на микроорганизми. Следователно климатикът се нуждае от почистване. Въпреки че всеки климатик има филтър, въздухът, протичащ през топлообменниците, транспортира и прах, спори на гъбички, мухъл и бактерии. Това е органичен материал, който ще се утаи върху повърхността на топлообменниците и перките на вентилатора. И нашата задача е да се отървем от него. Как да го направим? Ето няколко страхотни съвета...

Колко често трябва да почиствам домашния си климатик?

От естетически съображения панелът на вътрешното тяло трябва да се избърсва с прах със суха кърпа поне веднъж седмично. Мръсотията, например листа, от външното тяло трябва да се отстраняват непрекъснато. Най-податливата част на замърсяване е, разбира се, самият филтър. Необходимо е да се почиства веднъж на всеки 1-3 месеца. Несъответствието се дължи на факта, че във всеки дом се справяме с различна степен на замърсяване на въздуха и честотата на работа на самия климатик. Достатъчно е да планирате цялостно почистване на цялото устройство веднъж годишно. Филтрите могат да се почистват самостоятелно - достатъчен е мек почистващ препарат с примес от бактерициден препарат. Филтрите за много фини частици са изключение, тъй като трябва да бъдат сменени. Производителят ни информира за правилата за измиване и смяна на филтри в инструкциите, приложени към всяко устройство.

Правилното обслужване и поддръжка на климатиците удължава експлоатационния им живот и намалява риска от повреда до половина. За тази цел трябва да се извършват редовни проверки за поддръжка и сервиз. Замърсителите намаляват стойността на COP. Освен това замърсителите имат отрицателен ефект върху хората, особено страдащите от алергии.

Поддръжката и сервизните прегледи на климатиците се препоръчват два пъти годишно, за предпочитане през пролетта - март или април, и в края на лятото - август. Този вид работа трябва да бъде възложена на професионалисти, благодарение на което можем да сме сигурни, че всичко работи правилно и на правилното ниво.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес