Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени отговарят: Как лесно да запомняме имена и дати наизуст

04 октомври 2024, 15:37 часа

Обикновено говорим за паметта, сякаш е единна единица.

Ние обаче сме наясно, че някои хора са ужасни в разпознаването на познати лица, но вместо това имат изключителна способност да усвояват езици. Или че има хора с изключителна способност да си спомнят събития от миналото, въпреки че не могат да запомнят телефонен номер за кратко време.

Още: 6 неща, които трябва да направите сега, за да запазите паметта си и в зряла възраст

Тези очевидни противоречия в проявите на паметта се дължат на факта, че тя не е едноизмерна, а по-скоро има различни паметови системи, поддържани от частично различни субстрати и невробиологични механизми.

Видове памет за видове знания

В училище знанията и уменията, които трябва да се придобият, са от различен тип и следователно се поддържат от различни системи за памет. Придобиването на нов език, например, не изисква същите механизми или процеси като придобиването на семантични знания, необходими в природните науки.

Тъй като изучаването на различни предмети и умения не използва паметта по един и същи начин, е трудно да се обобщи какво прави една стратегия за памет повече или по-малко ефективна в образователната среда.

В тази статия ще се съсредоточим само върху придобиването на декларативно знание, подкрепено от вид памет, която е изрична и до която можем съзнателно да имаме достъп. Данни, дати, имена, минали събития, концепции и други подобни елементи са обичайното съдържание на декларативната памет.

Стратегии на паметта и мнемоника

От проучвания с експерти по памет (хора, способни да запомнят огромни количества информация) знаем, че въпреки че генетиката обяснява голяма част от нашите различия, когато става дума за по-добро или по-лошо запомняне на данни, има хора, които развиват изключителна способност да запомнят чрез памет, използвайки стратегии, които са практикували за дълги периоди.

Най -използваните мнемонични техники се основават на създаването на ментални образи или вербални стратегии , които обикновено изискват много обучение.

Методът на мястото, например, се състои в свързване на елементите, които искате да запомните, с конкретни места. Например, когато си спомняме списъка за пазаруване, можем мислено да проследим маршрута до работа, оставяйки артикулите от списъка на различни места по пътя.

По този начин, когато искаме да ги запомним, ще трябва само да извървим мислено пътя си до работа.

Този метод обикновено се използва от експерти запаметяващи и данните от невроизобразяването показват, че по време на задачи за запаметяване експертите имат по-голяма активация в мозъчните области, отговорни за обработката на нашата визуално-пространствена среда .

Връзка, маршрут и практика

Ефективността на различните мнемонични стратегии се основава на три основни принципа:

  • Необходимо е да свържем информацията, която искаме да научим, с нашите предишни знания.
  • За да бъде процесът на извличане на информация ефективен, трябва да съхраняваме пътя за достъп до информацията заедно с информацията, която искаме да научим.
  • Ефективността и гъвкавостта, с които изпълняваме двата предишни процеса, ще зависят от многократното практикуване на стратегията.

Ограничена употреба в училище

Изследванията с експерти по памет предполагат, че ако някой може да тренира стратегии за памет да запомнят 67 890 цифри от числото Пи, също така ще бъде възможно да се разработят по-ефективни стратегии, които увеличават придобиването на знания в училище.

Въпреки че високата ефективност на мнемоничните техники, базирани на създаване на умствени образи или вербална мнемоника, е демонстрирана, реалната употреба, как можем да ги използваме в ежедневието, е ограничена.

В училище е възможно да се използват тези методи за изучаване на списъци, като планети или химични елементи, но е много трудно да се направи това с по-сложни материали или знания.

Кодиране и мрежи от знания

Поради тези ограничения изглежда по-разумно да се опитате да подобрите паметта с други средства, като се съсредоточите върху работата върху някои от елементите, които участват в процесите на паметта.

Прилагайки същите принципи, които определят ефективността на мнемоничните стратегии, можем да повлияем на начина, по който се създават нови знания в училищната среда.

Създаването на отпечатък от паметта започва с кодирането на информацията, която ще бъде нейният входен запис.

Знаем, че най-важният фактор при научаването на нова информация, много повече от самото намерение да се учи, е какво правим със съдържанието, което искаме да научим.

Дълбокото разработване на информацията, свързвайки я с предишни знания, е най-добрият начин да се улесни нейното запаметяване. Следователно, когато преглеждаме съдържание с намерение да го запомним, е много по-ефективно да го свържем с неща, които вече знаем, вместо да се ограничаваме до повтаряне на тази информация наум.

Следователно е от съществено значение да се създадат богати мрежи от знания, в които да се интегрират и организират нови знания. По този начин запомнянето на годината, в която е избран първият президент, ще бъде много по-лесно, ако го интегрираме и организираме около знанието, което вече имаме, като по този начин генерираме това, което изследователите наричат смислена кодификация.

Значението на пътя за достъп

Точно толкова важен, колкото и процеса на кодиране, е процесът на извличане. Много пъти сме съхранявали информация, до която нямаме достъп, например когато знаем, че знаем името на човек, но то остава на върха на езика ни, без да можем да го произнесем.

Поради тази причина, за да бъде паметта ефективна, трябва да съхраняваме заедно с информацията, която искаме да научим, ключовете, с които ще имаме достъп до нея по-късно. Вашият път за достъп, вашата структура за възстановяване.

И накрая, многократното практикуване на тези стратегии е от съществено значение, така че запаметяването да става по-ефективно и бързо.

Познайте собствената си памет

Най-ефективната намеса в училище не е тази, която се ограничава до преподаване на техники за запаметяване, а по-скоро тази, която помага на учениците да научат как работи собствената им памет.

Още: Как тази дразнеща черта на характера може да ви помогне да живеете по-дълго

Като общо правило, колкото повече знания имаме и колкото повече време практикуваме ефективни стратегии за запаметяване, толкова по-малко ще ни струва придобиването на нови знания.

От съществено значение е да научите кои са най-ефективните стратегии за обучение за всеки тип съдържание и оценка и да им поставите основната цел, за да можете да ги прилагате гъвкаво.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес