Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

15 май 2024, 11:00 часа

Разбира се, колкото по-рано започнете да водите здравословен начин на живот, толкова по-добре. Ако обаче не сте мислили за това в младостта си, сега е моментът да промените рутината си.

Реклама

По-добре е да се грижите за здравето си от ранна възраст - това е доста очевидна истина. Но на практика, на младини, в началото просто няма достатъчно пари за много неща, а след това с времето възникват проблеми. Трябва да градите кариера, да поддържате връзка с половинката си и да отделяте време за децата си... Не е лесно да намерите време за себе си, още по-малко за пълноценно обучение.

Това означава ли, че ако не сте започнали да ходите на фитнес в младостта си, тогава в напреднала възраст дори не е нужно да опитвате? Въобще не.

Освен това, учените са установили, че ако започнете да спортувате след 50-годишна възраст, можете да компенсирате липсата на активност в ранна възраст, като правите повече упражнения.

3 спорта, които могат да удължат живота ви

Колко време трябва да се движим?

За да останат здрави, хората на възраст между 19 и 64 години трябва да поддържат активен начин на живот и да правят следното:

·       поне 150 минути умерена аеробна активност, като ходене или колоездене;

·       Силови тренировки два или повече дни в седмицата.

Как е проведено изследването?

Авторите на работата оцениха и качеството на живот на участниците в експеримента. Учените оцениха нивото на физическо здраве по 100-точкова скала. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-добро е „експерименталното“ здраве.

В допълнение, високият резултат показва липса на проблеми с енергични дейности и ежедневни задачи като изкачване на стълби или носене на тежки торби с хранителни стоки.

Оказва се, че хората, които винаги са следвали препоръките за физическа активност и тези, които за първи път са започнали да следват съветите на СЗО на 55-годишна възраст, имат резултат за физическо здраве с три точки по-висок от тези, които никога не са ги следвали.

5 ползи от физическата активност за хора над 60 години

Изследователите подчертават: разбира се, това не означава, че можете да седите на дивана цял живот и да се отдадете на лоши навици, а след това изведнъж да започнете да спортувате в напреднала възраст и драстично да подобрите здравето си. Колкото по-рано започнете да водите активен начин на живот, толкова по-добре.

Въпреки това е по-добре да започнете късно, отколкото никога: започването на тренировка на 50 години ще бъде по-здравословно решение в дългосрочен план.

Както отбелязват авторите на труда, резултатът от анализа показа: за да можете да поддържате добър стандарт на живот и да се чувствате добре на 70 години, трябва да компенсирате липсата на активност в по-младите си години, а за това добре е да започнете да тренирате и след 50 , пише изданието Daily Mail.

Между другото

Физическата активност е много полезна за нашето здраве, но само в адекватни количества, в противен случай съществува риск да изтощите тялото си. Освен това, дори най-полезните спортове имат значителни недостатъци и особености.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес