Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 полезни ядки за здрава коса

25 октомври 2024, 15:00 часа

Здравата коса е резултат от добра грижа и правилно хранене. Витамините, минералите и здравословните мазнини, които получаваме от храната, играят важна роля в поддържането на красотата и плътността на косата ни.

От кои ядки можете да получите тези вещества и полезни мазнини?

 

Още: 6 начина да направите косата по-буйна

Лешник

Богат е на витамин Е и здравословни мазнини. Той подхранва космените фоликули, подобрява циркулацията на скалпа и предпазва косата от оксидативен стрес, стимулирайки растежа на по-гъста и силна коса.

Лешниците могат да се добавят към салати, към млека или просто да се консумират сами по себе си като междинно хранене. Може да се използва за приготвяне на домашни десерти.

 

Още: Косопад: Ето как да се справите сами, без да се разорите

Фъстък

Богати на биотин (витамин В7) и фолиева киселина, фъстъците стимулират производството на кератин, подпомагат растежа на косата и предотвратяват косопада.

Фъстъците могат да се добавят към десерти, салати или да се консумират в натурален вид. Могат да бъдат използвани и за направата на фъстъчено масло.

 

Още: Сутрин или вечер: Кога трябва да миете косата си

Кашу

С високо съдържание на цинк и мед. Кашуто помага за балансиране на хормоните и стимулира производството на меланин, което запазва пигментацията на косата във времето, като не и позволява да побелее преждевременно. Освен това, подхранва косата.

Кашуто може да се добавя към салати, в смутита или самостоятелно като лека междинна закуска. Идеални са и за приготвяне на вкусни дресинги.

 

Шамфъстък

В последно време стана изключително популярен и в нашата кухня. Богат на протеини и незаменими мастни киселини, шамфъстъкът поддържа здравината на косата, помага за намаляване на накъсването ѝ и това несъмнено ще повлияе на обема ѝ.

Шамфъстъкът може да се консумира в натурален вид, да се добавя към салати, десерти или да се използва за приготвяне на домашни закуски. Той също може да бъде чудесно допълнение към сутрешното ви мюсли.

 

Кедрови ядки

Богати на антиоксиданти, желязо и магнезий, кедровите ядки подобряват циркулацията на скалпа, стимулират растежа на косата и предотвратяват косопада, като помагат за доставянето на хранителни вещества до космените фоликули.

Кедровите ядки могат да се използват в салати, десерти и като добавка към сосове. Те придават специален вкус и текстура на много ястия.

Не забравяйте, че здравата коса е резултат от цялостната грижа за организма ви: правилно хранене, грижа и внимание към собственото ви тяло.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес