Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 фрази за започване на разговор - работят и с най-мълчаливите хора!

12 април 2024, 08:45 часа
Реклама

Често се сблъскваме със ситуация, когато трябва да започнем разговор с непознат - било то колега на работа, нов събеседник на парти или просто случаен минувач на улицата. Не винаги обаче имаме правилната тема за разговор или самочувствието, за да започнем диалог. Но, все пак, ето 10 универсални фрази, които ще ви помогнат да преодолеете с лекота бариерата на непознаването и да преминете към интересно и непринудено запознаване.

1. „Здравейте, как се казвате?“

Такава проста и естествена фраза (разбира се, че е естествена, като имаме предвид, че досега не се познавате!) може да бъде идеалното начало на диалог. Тя позволява на непознат да се представи и плавно създава атмосфера на взаимно опознаване. Не забравяйте, че хората обикновено се радват на възможността да говорят за себе си, така че вашият събеседник вероятно ще отговори с интерес. Определено това е универсална фраза, която отваря вратата към ново и може би увлекателно познанство.

2. „Какво мислите за това място?“

Ако сте в нова среда - било то кафене, парк или някакво събитие, попитайте за мнението на непознатия. Това ще ви помогне да създадете обща тема за разговор и ще покаже, че се интересувате от неговото/нейното мнение – тоест, от само себе си се подразбира, че ви е интересен и самият човек.

3. „Забелязах, че имате интересен стил. Къде обикновено предпочитате да купувате дрехи?

Хората винаги, дори когато не го осъзнават и не го формулират директно, се опитват да избират дрехи, които отразяват тяхната личност и вкус. Навлизането в разговора с похвална забележка относно стила на облеклото на събеседника ще ви позволи да започнете теми за мода, любими магазини и т. н.

Никога не казвайте тези неща, когато водите светски разговор

4. „Това в момента (някакво събитие или мимолетна случка) не е особено интересно. Да потърсим нещо по-любопитно. Вас по принцип какво ви интересува?“

Тази фраза ще ви помогне да научите за хобитата, интересите и целите на вашия събеседник. Като общувате по теми, които вълнуват и двама ви, по-лесно ще намерите общ език.

5. „Току-що се върнах от пътуване. Били ли сте някога в [име на град, регион, държава]?“

Пътуването винаги е интересна тема за разговор. Предложете на вашия събеседник да споделите преживяванията си от пътувания и да разкажете за свои пътешественически приключения. Това ще помогне за стимулиране на интересен и оживен разговор.

6. „Какво ли интересно се случи днес?“

И в най-обикновеният ден може да има интересни моменти. Попитайте събеседника си за най-запомнящото се от деня – така може да разберете за неговата/нейната работа, увлечения, хобита или други любопитни събития и факти.

7. „Чух, че се занимавате с... (някаква дейност, даже и да не е особено интересна. Важното в случая е да се започне разговор). Разкажете ми повече за това!"

Ако знаете, че вашият събеседник се интересува от някаква дейност или хоби, не се колебайте да задавате въпроси за това. Хората обикновено са щастливи да говорят по теми, които ги вдъхновяват.

12 фрази, които умните хора не използват в разговор

8. „Знаете ли, току-що прочетох невероятна книга. Чел ли сте я?“

Книгите са чудесно начало на разговор. Споделете впечатленията си от наскоро прочетена книга (или гледан филм!), попитайте събеседника си за неговите/нейните литературни или кино-предпочитания.

9. „Как обикновено прекарвате уикенда си?“

Уикендите са време, което често прекарваме със семейството или приятелите си, правейки забавни неща. Попитайте събеседника си с какво се занимава в уикендите си и може би ще намерите общи интереси.

10. „Какво ви увлича?“

Задаването на въпроси относно вдъхновението е чудесен начин да говорите за ценностите и идеалите на вашия партньор. Обикновено това са теми, които предизвикват дълбоки и интересни разговори.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес