Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 най-странни имена на местности в България

11 юли 2022, 13:24 часа
Реклама

Стотици са местностите в България, като част от тях са обявени за защитени територии, тъй като са местообитания на застрашени от изчезване или редки растителни и животински видове. Местностите в България имат своите имена, част от които звучат странно, други – зловещо, а трети просто неразбираемо – сякаш имената им са несъществуващи в езика ни думи. Кои са 10-те най-странни имена на местности в България?

Най-странни имена на местности в България – топ  10

1.  Златните мостове

Каква е причината тази местност, разположена във Витоша, да носи името Златните мостове, като там няма нито мостове, нито злато? Местността реално представлява река  от камъни, покрити с лишеи, чиито цвят е златист. Фактът, че камъните формират своеобразна форма на река и златистият цвят на лишеите, които ги покриват, дават това странно име на местността.

2.   Паниците

Местност Паниците съвсем не случайно попада в класацията за 10-те най-странни имена на местности в България. Името също не е случайно дадено. Според едни автори то се дължи  на приличните на паници камъни, които изобилстват в местността. Други автори сочат формата на местността, подобна на паница, като причина това място, разположено съвсем близо до Калофер, да носи името Паниците.

3.  Пода

Вероятно и за тази местност се чудите защо е наречена именно така. По-интересна в случая е самата местност, а не произходът на името. Подът е местност, разположена в непосредствена близост до Бургас, известна като защитена, тъй като е сред най-богатите на птици места в Европа. Тук може да срещнете 274 вида на 1 кв. км., част от които застрашени от изчезване като къдроглави пеликани, малки корморани, морски орли и други. Това прави местността Пода не просто част от класацията ни Топ 10 най-странни имена на местности в България, а и ключово място за запазване на биоразнообразието,  местообитание за стотици видове птици.

4.   Сополиви камъни

Едва ли сте очаровани от името на тази местност, но историята на произхода му със сигурност няма да ви остави безучастни. В миналото гурбетчии, тръгнали на път в търсене на препитание, минавали именно през тази местност, за да се отправят към Цариград. Тук те се прощавали със семейството си и изплаквали очите си. Местността била осеяна с каменни морени, заради които заедно с пролетите сълзи на близките на гурбетчиите, получила името Сополиви камъни.

5.  Диви кактуси

Изненадва ли ви фактът, че в страна, в която кактусите не са свободно растящи, има местност, кръстена на тях? Въпреки че кактусите не са характерни за страната ни, в местността Диви кактуси има над 1 декар бодливковци, чието присъствие в природата първо ни изненадва, а след това ни пленява с вида и аромата си по време на цъфтеж. Местността е в непосредствена близост до село Пушево.

6.  Гарга баир

Да, правилно предположихте. Странното име на местността се дължи на ятата гарги, които се виели над нея в миналото. Гаргите били привлечени от кланицата, разположена до хълма Трапезица, Велико Търново, където се намира местността.

7.  Бабите

Друга местност, която намира своето заслужено място в топ 10 на най-странни имена на местности в България, е местност Бабите, разположена в землището на Петрич. Местността е защитена, тъй като е обявена за буферна зона на резерват „Конгура“ от 2007 година.

8.   Кървав чучур

Определено името на тази местност, разположена в землището на Батак, е не просто странно и причудливо, но звучи зловещо. Местността е обявена за защитена от 1972 година с цел опазване на характерен ландшафт.

9.   Тодин гроб

Друга местност, чието име звучи плашещо, а не просто странно, е Тодин гроб. Ако обаче считате, че името има общо с причината за обявяване на местността за защитена, грешите. Тодин гроб е защитена местност с цел опазване на характерен ландшафт.

10.   Богородична стъпка

Друга местност, която безспорно буди любопитството с името си, е Богородична стъпка. Намира се близо до Старозагорските минерални бани. Според легендата мястото е било светилище преди приемането на християнството, а в наши дни параклис, кръстен на Божията майка, извисява гърди в местността.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес