Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-простите храни, които елиминират токсините

25 септември 2024, 17:55 часа

Тези прости храни са незаменими. Те са в състояние да прочистят тялото от токсини и бързо да го тонизират.
 
Цитрусови плодове

Една чаша топла вода с лимонов сок сутрин на гладно - и тялото е заредено с енергия за деня. струва си да добавите и малко мед към нея. Всички видове цитрусови плодове съдържат витамин С и антиоксиданти, които активират чернодробните ензими. Веществата в цитрусовите плодове превръщат токсините във водоразтворими и помагат за прочистването на червата. Полезно е да се пие сутрин на празен стомах с

Джинджифил

Още: 10 неподозирани симптома, че тялото ви е пълно с токсини

Коренът от джинджифил е в състояние да нормализира работата на червата и да премахва токсините. Освен това той стимулира метаболизма и функцията на черния дроб. Най-добрият начин да използвате джинджифила е да приготвите от него чай с лимон и мед

Червено цвекло

Този популярен зеленчук е богат на калций, желязо и антиоксиданта бетаин, който оцветява цвеклото в червено. Бетаинът може да възстанови чернодробните клетки и да се отърве от токсините. За да се засили лечебният ефект, е добре да се задушава, пече или вари цвекло с кората. Пресните кореноплодни зеленчуци могат да се добавят и към смутита или салати.

Моркови

Още: Пийте тази напитка на празен стомах: Чисти червата от токсини и топи излишните килограми

Морковите се смятат за едно от най-полезните средства за прочистване на организма. Той повишава имунитета и подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Освен това консумирането на сурови зеленчуци и сокове от кореноплодни в продължение на няколко дни помага за премахването на токсините.

Краставици

Тя е естествен диуретик, който може да промие токсините от червата и кръвта. Тя също така намалява газовете, избавя се от подуването и задържането на течности в организма.

Лук и чесън

Още: Учени: Тази храна пълни кръвта най-бързо с токсини

Лукът и чесънът съдържат флавоноиди - източник на мощни антиоксиданти. Освен това тези растения стимулират черния дроб да произвежда детоксикиращи ензими и улесняват работата му благодарение на антибактериалните и антипаразитните си свойства. Здравните специалисти предлагат една проста рецепта за пречистваща закуска: домашен пастет от печен чесън със зърнен хляб.

Зелени зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуци са ефективно средство за прочистване на храносмилателния тракт поради съдържанието на хлорофил, който може да неутрализира токсините и свободните радикали, както и да отстранява тежките метали от организма. Освен това хлорофилът има силен противовъзпалителен ефект и помага за намаляване на киселинността в организма.

Ядки и семена

Ежедневното консумиране на бадеми, орехи, ленено или слънчогледово семе може бързо да възстанови организма и да му помогне да се справи със стреса и напрежението.

Бадемите помагат за премахване на мастните натрупвания около черния дроб, а съдържащата се в орехите аминокиселина аргинин подобрява мозъчната дейност и изчиства амоняка от черния дроб.

Ленено семе

Ленът е богат на фибри, благодарение на които премахва токсините от червата и намалява апетита. Слънчогледовите семки съдържат магнезий - минерал, който влияе върху нормализирането на кръвното налягане и сърдечния ритъм и ускорява липолизата (процеса на разграждане на мазнините).

Кисело мляко

Млечните продукти съдържат пробиотици - вещества, които помагат на полезните бактерии в червата да укрепят естествената микрофлора, да подобрят храносмилането и да подсилят имунната система на организма. За най-добри резултати трябва да се консумират натурални кисели млека без захар и други добавки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес