Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-популярните турски десерти из цял свят

22 юни 2024, 19:00 часа
Реклама

Турската кухня е сред най-богатите и разнообразни в света, благодарение на своите корени, които се проследяват до Османската империя. Тази империя обединява етнически и географски различни региони, което води до създаването на уникална кулинарна традиция. В турската кухня се преплитат влияния от балканските, арабските и азиатските народи, което я прави особено богата на вкусове и аромати. Един от най-ярките примери за това са турските десерти, които са прочути по цял свят със своето богатство и разнообразие. В тази статия ще разгледаме десет от най-популярните турски десерти, които са любими на хората по всички краища на земното кълбо.

1. Баклава

Баклавата е един от най-известните турски десерти, приготвян от слоеве тънко тесто, пълнено с орехи и напоено със сироп или мед. Произходът на баклавата може да се проследи до древен Китай, но в Турция, град Газиантеп е известен като родното място на този неустоим десерт. 

2. Локум

Локумът е сладък десерт, направен от нишесте и захар. В Близкия изток се срещат и варианти, съдържащи фурми, шам-фъстъци, лешници или орехи. Локумът има мека, желеобразна консистенция и често се ароматизира с розова вода, мастика или лимон. 

Сладък салам по турски - десерт, изпитан във времето

3. Халва

Халвата е сладкарско изделие, произхождащо от Индия и Централна Азия, и е популярна в Предна Азия, Северна Африка и Югоизточна Европа. Основната маса на халвата се състои от сусам, захар, пчелен мед и растително масло. В Турция най-разпространена е тахан халвата. Халвата е известна с богатството си на протеини и минерали и се смята, че укрепва нервната система и подобрява кръвообращението.

4. Реване

Реването е сладка торта, направена от грис или брашно и напоена със сироп. Този десерт е популярен в източно-средиземноморската кухня под различни имена, като basbousa на арабски, revani на турски и ravani в Гърция. Реването често съдържа кокосови стърготини, кисело мляко или орехи, и се отличава със своето наситено сладко-ароматно усещане.

5. Кадаиф

Кадаифът се приготвя от тънки тестени нишки, които се събират в чилета и се използват за направата на сладкиши с орехова или сирена плънка. Един от най-популярните турски десерти с кадаиф е кюнефето, който включва два пласта кадаиф, между които има фин слой прясно, безсолно сирене. Десертът се залива с мед или захарен сироп и се поднася с бита сметана и шам-фъстъци.

кадаиф

6. Тулумба

Тулумбата е десерт от пържено тесто, напоено със сироп, който се консумира студен. Тестото се оформя в малки яйцевидни форми, които се пържат до златист цвят и след това се заливат със сладък сироп. Тулумбата е популярна в балканските страни и Мала Азия.

7. Ашуре

Ашуре, известен още като пудинг на Ной, е десерт, приготвен от смес от зърна, плодове и ядки. Легендата разказва, че когато Ноевият ковчег спрял на суша, Ной и семейството му направили пудинг от останалите им продукти. Ашуре се приготвя с най-малко седем съставки, сред които пшеница, ориз, боб, грах, сушени плодове и ядки.

8. Мляко с ориз

Сутляш е турски десерт, приготвен от ориз, мляко и захар. Той е подобен на оризовите пудинги, които се срещат в много култури по света. Сютляш може да се сервира топъл или студен, и често се гарнира с канела или ядки. Този десерт е популярен заради своя мек вкус и кремообразна текстура.

Кои са най-популярните турски десерти у нас?

9. Пишмание

Пишмание е турски десерт, направен от изпечено в масло брашно и изтеглена захар. Въпреки че структурата му наподобява захарен памук, съставките и методът на приготвяне са различни. Пишманието често се гарнира с шам-фъстък и се предлага в различни турски провинции под различни имена.

10. Шекерпаре

Шекерпаре е традиционен турски десерт, направен от меко сладко тесто, потопено в дебел слой захарен сироп с лимонов аромат. Този десерт е особено популярен заради своята нежна текстура и наситена сладост.

Турските десерти са истинско съкровище на вкусове и аромати, което отразява богатата кулинарна традиция на Османската империя. От неустоимата баклава и освежаващия локум до кремообразния сютляш и хрупкавия кадаиф, всеки десерт предлага уникално вкусово изживяване. Тези десерти не само задоволяват сладките желания, но и носят със себе си истории и културни традиции, които правят турската кухня толкова специална и обичана по целия свят.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес