Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Течен или обикновен сапун: Как да изберете?

21 май 2021, 09:14 часа

Що се отнася до здравето на кожата и убиването на микроби, много хора се чудят дали да посегнат към течния, или обикновения сапун.

Какво точно е сапунът?

FDA има строго определение за това какво е „сапун“ - комбинация между мазнини или масла с алкали като луга. Голяма част от сапуните на пазара са направени от синтетични съставки, така че всъщност не отговарят на определението.

Кой сапун премахва повече замърсявания и микроби?

Когато става въпрос за почистване на кожата ви, можете да бъдете спокойни. От санитарна гледна точка няма значение в каква форма е сапунът ви. И двата вида са еднакво ефективни за намаляване на патогените и премахване на мръсотията.

Използвайте течен сапун за хидратация

Ако искате да предпазите ръцете си от изсъхване и напукване, може да имате по-голям късмет с течната формула. Обикновените сапуни често имат високо pH, което може да доведе до дехидратиране и изсушаване на кожата ви.

Използвайте обикновен сапун, ако искате по-чисти съставки

Важно е да внимавате за съставките в сапуна си, защото много химикали могат да преминат през кожата и в кръвта. Колкото повече си миете ръцете, толкова по-голям е потенциалът за натрупване на токсични съставки. Понякога обикновените сапуни съдържат повече естествени съставки.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес