Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съберете листа от дюля: Народната медицина ги използва с невероятен ефект

25 септември 2024, 12:09 часа

Това е едно от древните лекарства на народната медицина за стомашни болки. Чаят от дюли е несъмнено едно от най-добрите средства при диария. В повечето случаи се препоръчва пиенето на една до две чаши чай на ден.

Още: Ефективни природни средства за пречистване на белите дробове от секрети

През есенно-зимния сезон домакините използват дюлята за приготвяне на вкусно сладко, а листата оставят настрана, за да изсъхнат и да ги имат под ръка, когато семейството има проблеми със стомаха.

Лечебни стойности на чая от дюлеви листа

Чаят от листа от дюля съдържа много витамини, включително В1, В2, В3, В6 и витамин С. Този чай съдържа и много минерали и лечебни вещества, които го правят незаменим. Съдържа още желязо, калий, калций, магнезий, натрий, мед, манган и много други минерали.

Ползите за здравето от този чай, особено по отношение на храносмилателната система, са научно доказани. Освен това чаят от листата на дюлята се използва и срещу дехидратация, за укрепване на имунната система, срещу анемия, настинки и бронхит. Има научни данни, които показват, че този чай е изключително добър за лечение на различни видове наранявания и кожни проблеми като изгаряния, екземи, акне и други инфекции.

Чай от листа от дюля против диария

Чаят от листа от дюля е известен главно със своята роля при диария. Препоръчва се от учените заради благотворния си ефект върху цялата храносмилателна система. Подобрява храносмилането и го нормализира.

Приготвяне на чай

Приготвянето на чай от листа от дюля е много лесно. Смесете три листа и 250 ml преварена вода в чайник. Оставете да престои 15 минути, прецедете и изпийте топло.

В повечето случаи се препоръчва пиенето на една до две чаши чай на ден.

Случва се някой, засегнат от диария, да използва няколко различни чайове срещу тези симптоми, като в повечето случаи те си противодействат, причиняват странични ефекти и не могат да го спрат.

Чай от листа от дюля за деца

Ако искате да използвате този чай за деца, можете да го направите без проблем, защото този чай е безопасен за тяхното здраве. Този чай няма странични ефекти, но трябва да внимавате, ако го комбинирате с други чайове или лекарства против диария. Чаят се препоръчва да се пие без допълнителни лекарства.

Още: Комбинацията от мед и тази билка действа безотказно при болно гърло

Ефикасни чайове срещу диария

Освен листа от дюля, можете да използвате и други чайове, които са много ефективни срещу диария. Като дива роза и хибискус, които са известни със способността си да подобряват функцията на храносмилателната система. Чай от нар, джинджифил и мента или комбинация от мента и лайка също са ефективни срещу диария.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес