Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строго забранени храни при подагра – отпишете ги от менюто си

07 октомври 2024, 11:30 часа

Малко пациенти, засегнати от костно-ставни заболявания, знаят, че подаграта всъщност също е форма на артрит, как да я разпознават и какви мерки да предприемат за своевременното ѝ лечение, както и че правилният хранителен режим, преустановянето на консумацията на определени храни за сметка на други е важна част от лечението и облекчението на подаграта. Има както строго забранени храни при подагра, така и меню, което значително подобрява състоянието на засегнатите, изпитващи внезапна и силна болка, парене, придружени от подуване, зачервяване и чувствителност в една или повече стави, като най-често е засегната ставата при палеца на крака. Не е изключение внезапното начало на подаграта с остри болки и усещане, че ставата гори, с което се събуждаме нощем съвсем неочаквано, без да е имало индикатори, подсказващи какво предстои. Именно непредсказуемият характер на подаграта и силата на болката изискват пациентите, страдащи от заболяването, да бъдат подготвени винаги за появата ѝ, както и да преминат на подходящ за състоянието им хранителен режим, който да облекчи честотата и силата на пристъпите, защото храненето е ключова част от лечението и облекчението на подаграта.

 

Рискови фактори за развитие на подагра

Още: Може ли да се ядат маслини при подагра

Сред рисковите фактори за развитие на подагра заедно с високите нива на пикочна киселина в тялото, диабета, затлъстяването, метаболитния синдром, хипертонията, приемът на някои лекарства, предписани от лекар и приемани за други хронични заболявания или против отхвърляне на трансплантирани органи, фамилната анамнеза, напредването на възрастта и други, са и консумацията на храни, вредни за пациентите с подагра, както и грешки в ежедневното меню. 

Строго забранени храни при подагра

Американският колеж по ревматология сочи храните, които, включени в диетата, а особено в щедри количества, могат да доведат до подагра. Сред забранените при подагра храни, които значително могат да увеличат както честотата на пристъпите, така и тежестта им са:

-          Червено месо

Още: Честата консумация на алкохол увеличава риска от подагра

Червените меса водят до увеличаване на нивата на пикочна киселина, а високите нива са рисков фактор за подаграта. Особен строго се забранява консумацията на бекон

пуйка и агнешко месо, говеждо, овнешко и свинско месо, шунка, гъска, патица. Консумацията на най-вредните от тях следва да се преустанови изцяло, а останалите да се консумират в малки количества и не всеки ден.

-          Някои морски дарове

Причината е същата – увеличават нивата на пикочна киселина. Морските дарове и червеното месо съдържат пурини, недопустими при подагра, тъй като увеличават риска от изява на заболяването. Сред забранените морски дарове са миди, херинга, аншоа, сардини, скумрия, риба тон, пъстърва, треска, раци, омари, стриди и скариди.

Още: Кои плодове е "забранено" да се ядат при подагра?

https://www.healthline.com/health/gout/diet-restrictions#animal-proteins

-          Дреболии

Така наричаме органите на животните – сърце, дроб и други, чиято консумация също е недопустима при пациенти с подагра.

-           Сладки изкушения

        Високият прием на фруктоза и сладки храни може да има отрицателен ефект върху нивата на пикочната киселина в организма.

 

Какво да не пиете, ако страдате от подагра?

Освен кои строго забранени храни при подагра да избягвате, важно е да знаете и кои напитки също биха довели до обостряне на подаграта, пристъпи и увеличаване на честотата и тежестта им. Сред тях са:

-          Напитки с плодова захар

Макар повечето хора да ги считат за полезни, че как иначе, нали са от плодове, напитки и сокове, сдържащи плодова захар (фруктоза), която да подчертае сладостта им, водят до повишава нивата на пикочната киселина, което увеличава риска от подагра.

-          Алкохол

Особено неблагоприятно на пациентите с подагра действа бирата, която те следва да избягват. По тази логика и бирена мая или добавки с бирена мая също строго не се препоръчват на пациенти с подагра. Важно е да бъде и намалена консумацията на вино.

-          Сода

 

Храни и напитки, които са полезни за пациентите с подагра

Сред храните, които се препоръчват на пациентите  с подагра, а са толкова вкусни, че със сигурност ги хапвате с удоволствие и ще се зарадвате на факта, че са полезни при това заболяване, са:

  • варива и особено боб и леща,
  • вода,
  • нискомаслени или обезмаслени млечни продукти,
  • пълнозърнести храни,
  • плодове и зеленчуци.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес