Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скрити ползи: Частите от плодовете и зеленчуците, които никога не трябва да изхвърляте

12 август 2024, 21:21 часа

Според проучванията, различни части от зеленчуци и плодове като сърцевината на ябълките, обелките от банани и корите от киви, които обикновено изхвърляте, са пълни с хранителни вещества, които могат да подобрят вашето благосъстояние. Ето шест вида хранителни отпадъци, които могат да бъдат ключът към по-добро здраве!

Още: Накиснати във вода смокини: Ето за какво помагат

    • Броколи

Кълновете от броколи са пълни със съединение, наречено сулфорафан, което помага на вашите мускулни клетки да преобразуват по-добре храната в енергия. Така че, ако искате да имате повече енергия през деня, добавете стръкове броколи към любимата си супа.

    • Целина

Учените казват, че растителните съединения в целината, когато преминават през пътищата на черния дроб, ускоряват отстраняването на токсините от тялото.

Също така, фталидът, съединение, намерено в целината, помага за инхибиране на хормона на стреса кортизол, който понижава кръвното налягане и ви кара да се чувствате по-спокойни.

Листата от целина са по-ароматни от стъблата. Можете да ги добавите към супа или салата, за повече вкус и хранителна стойност.

    • Ябълка

Проучване установи, че сърцевината на ябълката съдържа милиони пробиотици или добри бактерии, за които е доказано, че помагат за укрепване на имунната система.

Освен това, ако искате да отслабнете, консумирайте една ябълка на ден преди хранене. Фибрите в ябълките ще ви накарат да се почувствате сити и по този начин няма да консумирате повече от необходимото.

    • Киви

Обелката на кивито е напълно годна за консумация и има високо съдържание на фибри. Проучванията показват също, че обелката на кивито съдържа 34% повече витамин Е в сравнение с месестата част.

Като консумирате две до три кивита всеки ден, ще намалите нивата на триглицеридите си и ще избегнете образуването на кръвни съсиреци. Просто ги измийте възможно най-добре и ги отхапете като ябълка.

    • Ананас

Сърцевината на ананаса съдържа повече бромелаин, мощно противовъзпалително средство. Според експерти бромелаинът много ефективно потиска болката и подуването. Освен това, консумирането на 3/4 чаша пресен ананас преди обилно хранене помага за храносмилането.

    • Банан

Бананът, но и кората му съдържат съединение, наречено триптофан, което според учените увеличава производството на "хормона на щастието" серотонин.

Още: 6 основателни причини да ядете целина по-често

Експертите също така казват, че антибактериалните свойства на банановите кори помагат за премахването на някои орални бактерии, които допринасят за заболяването на венците. Почистете добре корите, изпечете ги и ги придружете с хляб или ги добавете към предястия.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес