Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работещите в тези професии най-често страдат от депресия

26 юни 2024, 14:44 часа

Работещите в тези професии най-често страдат от депресия. За някои това е мечтаната работа, за други е кошмар и вечна депресия.

Реклама

Ветеринарни лекари

Анита Линк, австралийски ветеринарен лекар с 20-годишен стаж, разказва цялата истина за своята професия. Изглежда, че да се занимаваш с кучета и котенца - това не е ли щастие? Но е точно обратното. Хората, които лекуват животни, са дълбоко нещастни. Те по-често от другите прегарят, обхванати са от депресия и душевни терзания.

Според Анита ветеринарните лекари често се превръщат в своеобразни амортисьори на негативните емоции на собствениците на домашни любимци. И ако по обективни причини не е било възможно да се спаси домашният любимец, често цялата вина се прехвърля от собствениците на домашни любимци върху ветеринарния лекар.

"Това е професия, която не допуска грешки. А ако се случат грешки, те водят до сърцераздирателни последици", казва Анита.

Към това се прибавя и недостигът на персонал, който често кара ветеринарните лекари да работят извънредно и да се чувстват виновни, когато им се налага да вземат отпуск по болест. Така лекарите, които лекуват животните, са изтощени не само психически, но и физически.

Видове депресия и как да ги разпознаем

Медицински сестри и санитари

Всяко десето лице, работещо в тази област, признава, че е преживяло дълбока депресия. Грижата за пациентите, храненето, миенето, почистването след тоалет - това е тежка работа, за която невинаги се чува "благодаря", защото подопечните на медицинските сестри са или тежко болни, или твърде малки. Или пък пациентите просто нямат навика да им благодарят за работата. Освен това е горчиво всеки ден да виждаш хора, които едва ли скоро ще оздравеят и ще напуснат болницата.

Сервитьори

Сервитьорите, които ви носят храната, често са едни от най-нещастните работници. Те не получават достатъчно заплащане. Това е уморителна работа и трябва да са постоянно на крак.

Освен това през деня безброй клиенти смятат за свой дълг да казват на сервитьора какво и как трябва да прави. А грубостите от страна на клиентите не са рядкост.

Социални работници

Всекидневната работа с малтретирани деца или семейства е достатъчно трудна. Освен това социалните работници често трябва да се занимават с много документи, което означава, че те често са на работа 24 часа в денонощието. Много от тях жертват личния си живот, за да помагат на другите, и доста бързо прегарят.

Лекари

Ветеринарните лекари не са единствените, които страдат на работното си място. Всички, от които зависи човешкият живот, също изпитват силен стрес и депресия. Всеки ден лекарите са свидетели на наранявания, болести и смърт.

Те трябва да общуват с близките на пациентите и да им съобщават най-лошите новини. И трябва да сте много силен човек, за да не позволите на болката на другите да премине през вас.

Актьори, шоумени и писатели

Нередовни доходи, нередовен график и пълна изолация от другите заради популярността. Освен това хората на творчеството по принцип са по-склонни към депресия от останалите. Актьорите по-често от другите страдат от биполярно разстройство и резки промени в настроението.

Особено нещастни в тази област са мъжете. В края на краищата, ако кариерата на една жена не е успешна, тя винаги може да отиде при семейството и да обяви, че е решила да се посвети на съпруга и децата си. Но представителите на силния пол да извадят такъв трик няма да успеят.

Коя работа увеличава риска от развитие на депресия?

Финансови съветници и счетоводители

Тяхната работа е свързана с много стрес. Те трябва да се занимават с чужди пари, при това често пъти с огромни суми. Освен това, ако клиент загуби парите си, финансовият съветник винаги е обвиняем.

Учители

Училищната програма се променя от година на година, така че изискванията към учителите постоянно се увеличават. Много учители работят след училище, а след това поемат работа вкъщи - проверяват тестове и домашни работи, подготвят се за следващия урок.

Нервната им система се подкопава и от непокорни деца и родители, както и от ръководството, което в стремежа си да спазва определени стандарти често оказва натиск и контролира служителите.

Работници по поддръжката

Водопроводчици, електротехници и други подобни специалисти често се викат само при повреда или авария. Често през нощта и в почивните дни. Редовно им се налага да почистват бъркотията, оставена от други хора. А за работата им не се плаща много.

Търговци

Работещите в сферата на продажбите имат много причини, поради които работата им може да доведе до депресия. Често продавачите работят на комисиона, което означава, че никога не знаете точно каква ще бъде заплатата ви през следващия месец.

Несигурността на работата, огромният натиск от страна на шефовете ви да се представяте добре и нередовният график често са причина за силен стрес.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес