Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прости стъпки за чисти плодове и зеленчуци без пестициди

23 юли 2024, 17:34 часа

Ако искате да научите повече за естествените методи за премахване на химикалите от плодовете и зеленчуците прочетете статията докрай.

Освен любимите си плодове и зеленчуци, получавате и високо ниво на пестициди, особено ако са били пръскани. Химическите остатъци са неизбежни в тези случаи.

Още: Как правилно да съхраняваме меда през горещите летни дни

Начини за безопасна консумация на плодове и зеленчуци

Какво означава това? Имате два избора: да купувате сертифицирани органични храни или да научите няколко ефективни начина за премахване на тези химикали от плодовете и зеленчуците си.

Особено при вносните продукти, които са дори повече третирани с химикали, за да запазят външния си вид и съдържание за по-дълго време. Това се дължи на дългите разстояния на транспорт и времето, прекарано в складове и после в супермаркети.

Местните плодове и зеленчуци са винаги по-малко пръскани с пестициди и химикали. Това се дължи на факта, че голяма част от продукцията е предназначена за износ и подлежи на строги проверки.

Вносните грозде, целина, праскови, ябълки, ягоди, спанак, чушки, нектарини, краставици, малки домати, грах и картофи са всички в т. нар. "списък за проверка". Трябва да бъдете много внимателни при консумацията на тези продукти, тъй като съдържат значително количество пестицидни остатъци и тяхната висока концентрация в сравнение с други продукти.

Междувременно, някои плодове и зеленчуци са по-чисти и успяват да създадат бариера срещу пестицидите. Сред тях са авокадо, сладка царевица, ананас, зеле, лук, аспержи, манго, киви, патладжан и сладък картоф. Авокадото е сред най-чистите, с едва 1% съдържание на пестициди.

Ефективни методи:

Още: Често преяждате: 8 метода, които наистина работят

  • Накиснете плодовете и зеленчуците в купа с 10% оцет и 90% вода за 15 до 20 минути.
  • Солената вода е друго решение за измиване на плодове и зеленчуци.
  • Поставете зеленчуците в купа с вода и добавете три до четири супени лъжици сода за хляб. Оставете ги за няколко минути и след това ги изплакнете добре с много вода.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес