Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природни средства: Лек с мед и риган при стомашни проблеми

09 септември 2024, 08:55 часа

Риганът е неразделна част от много традиционни и натурални лечебни средства. Листата му са богати на антиоксиданти и флавоноиди, важни за тялото и ума.

Още: Колко яйца да ядете и как да ги приготвите, за да извлечете максимална полза за здравето

Антиоксидантите защитават клетките от свободните радикали. Последните са летливи химикали, които се образуват от храни и вредни вещества. Те се намират върху кожата, когато сте изложени на слънчева светлина, но също така се натрупват в органите, когато сте изложени на токсини от околната среда, като например тютюнев дим.

С течение на времето свободните радикали увреждат клетките, техните мембрани и ДНК. Те могат да увеличат риска от хронични и сърдечни заболявания.

Риганът е много полезен за стомаха и решава много храносмилателни проблеми, които причиняват болка и дискомфорт. Това лечебно растение е ефикасно и срещу главоболие, особено ако се комбинира с мед. В тази статия ще научите как да приготвите мед с риган, лек, който можете да използвате при болки в стомаха или главоболие.

Как да си приготвим мед с риган

За приготвянето на този специален продукт са ви необходими пресен риган и мед. Напълнете половин буркан с пресен риган или една четвърт от него, ако имате сух риган. След това допълнете буркана с мед, разбъркайте го добре с дървена лъжица и се опитайте да премахнете всички мехурчета, които излизат на повърхността.

Затворете буркана и го оставете за един месец на осветено място. От време на време разклащайте буркана, за да позволите по-добро смесване на съставките. В края на месеца прецедете меда и го изсипете в чист буркан.

Използване на мед с риган

Този мед не е достатъчно сладък, за да се използва в десерти. Можете обаче да го използвате в солени ястия, предимно телешко, пилешко и печени зеленчуци.

Още: Яжте го само веднъж седмично, за да се радвате на тези 6 ползи за здравето

Освен че подобрява вкуса на храната, медът предлага и доза антиоксиданти за имунитета, особено в сезона на вирусите и грипа. Ако имате стомашни проблеми или главоболие, експертите препоръчват да вземете една супена лъжица от този мед, да го разтворите в топла вода и да го пиете като чай.

Можете да правите това лечение около 20 дни.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес